Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet till och med 30 april 2021. Läs mer

Welcome to SwedenLukas Orwin och Fredrik Haller

Om uppsättningen

Premiären 11 november 2020 är uppskjuten tills vidare. Läs mer

Föreställningen flyttar från Tornrummet till Elverket och framförs i Bente Lykke Møllers scenografi till Kvinnostaden.
Läs mer

En verklig berättelse om vänskap inifrån flyktingströmmen 2015.

Den 18 december 2015 åker Lukas Orwin som volontär till den grekiska ön Leros. I flyktinglägret lär han känna två syrier som under dramatiska former just anlänt från havet. ”H” är en ung man från Damaskus som sett sina vänner skjutas på gatan under den arabiska våren. ”Z” är en ung kvinna som ensam flytt inbördeskriget med sina fyra små barn. Trots stora olikheter är det starten på en stark allians mellan tre 25-åringar: en sunni, en shia och en ateist.

Med siktet inställt på Malmö får vi följa deras resa från lägret, till profitörer i Aten, genom Balkankorridoren och Tyskland. En resa som ska visa sig allt svårare när de politiska vindarna vänder och gränserna stängs en efter en.

Welcome to Sweden är en intim föreställning om möten och vänskap. Live i hörlurar, med rösten som enda medel, tar Lukas Orwin med oss in i sina minnen av ett annat Europa.

Lukas Orwin är skådespelare och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2013-2016 och har tidigare arbetat på bland annat Malmö stadsteater. Med avstamp i sina erfarenheter som volontär har Lukas arbetat med allt från en intermedial monolog i samarbete med regissören Amanda Ginman till föreställningen Europa, vittrande fragmentWelcome to Sweden är ett samarbete mellan Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö, som en del av deras konstnärliga utvecklingsarbete kring migration och nya sceniska berättarformat. Welcome to Sweden är skriven i samarbete med Fredrik Haller.

-

Presenteras av

I samarbete med

twlogga.png

Medverkande

Text och koncept

Lukas Orwin i samarbete med Fredrik Haller

Regi och video

Fredrik Haller och Jörgen Dahlqvist

Musik och ljuddesign

Kent Olofsson

Bilder från uppsättningen