Welcome to Sweden

Om vänskap inifrån flyktingströmmen 2015 av Lukas Orwin och Fredrik Haller

Welcome To Sweden Poster
Premiär
13 oktober 2021
Speltid
2 tim 45 min, inkl. paus

Om uppsättningen

En verklig berättelse om vänskap inifrån flyktingströmmen 2015.

Den 18 december 2015 åker Lukas Orwin som volontär till den grekiska ön Leros. I flyktinglägret lär han känna två syrier som under dramatiska former just anlänt från havet. ”H” är en ung man från Damaskus som sett sina vänner skjutas på gatan under den arabiska våren. ”Z” är en ung kvinna som ensam flytt inbördeskriget med sina fyra små barn. Trots stora olikheter är det starten på en stark allians mellan tre 25-åringar: en sunni, en shia och en ateist.

Med siktet inställt på Malmö får vi följa deras resa från lägret, till profitörer i Aten, genom Balkankorridoren och Tyskland. En resa som ska visa sig allt svårare när de politiska vindarna vänder och gränserna stängs en efter en.

Welcome to Sweden är en intim föreställning om möten och vänskap. Live i hörlurar, med rösten som enda medel, tar Lukas Orwin med oss in i sina minnen av ett annat Europa.

Lukas Orwin är skådespelare och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2013-2016 och har tidigare arbetat på bland annat Malmö stadsteater. Med avstamp i sina erfarenheter som volontär har Lukas arbetat med allt från en intermedial monolog i samarbete med regissören Amanda Ginman till föreställningen Europa, vittrande fragmentWelcome to Sweden är ett samarbete mellan Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teatr Weimar och Teaterhögskolan i Malmö, som en del av deras konstnärliga utvecklingsarbete kring migration och nya sceniska berättarformat. Welcome to Sweden är skriven i samarbete med Fredrik Haller.

-

Presenteras i samarbete med

Biljetter

torsdag 21 oktober 19:00Tornrummet
Få biljetter kvarKöp biljetter
fredag 22 oktober 19:00Tornrummet
Få biljetter kvarKöp biljetter
lördag 23 oktober 19:00Tornrummet
Få biljetter kvarKöp biljetter
söndag 24 oktober 16:00Tornrummet
UtsåltKöp biljetter
Welcome to Sweden ger på ett lågmält envist sätt alternativ till distanserande ord som ”flyktingström” genom att zooma in och fokusera. Här möter vi individer, får syn på just de här verkliga människorna.
DN
Den griper tag i publiken genom sin äkthet och närhet.
Kulturbloggen
Men efter hand sätter sig greppet och rytmen: vi rör oss med i spänning, oro, sorg och hopp, påminnelsen om medmänsklighet. Kanske är ”Welcome to Sweden” en humanitär handling i teaterform.
DN

Medverkande

Text och konceptLukas Orwin i samarbete med Fredrik Haller
Regi och videoFredrik Haller och Jörgen Dahlqvist
Musik och ljuddesignKent Olofsson

Trailer

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor