Vakten vid RhenLillian Hellman

Om uppsättningen

Premiär: 22 februari 2020, Lilla scenen

Fler medverkande skådespelare tillkommer.

Läs mer

”Du är politisk flykting. Vi utvisar inte sådana. Folk som är i fara”

Ett ombonat vardagsrum i det ännu fredliga USA, 1940. Sara har återförenats med sin mamma och sin bror, efter 20 år i Europa. Nu är hon, maken Kurt och de tre barnen på flykt undan kriget. De är hungriga och trötta, men tätt sammansvetsade. 

Att lämna den växande fascismen bakom sig verkar dock omöjligt. I hemmet finns också två andra gäster från Europa, varav en visar särskilt intresse för Kurt, hans mystiska bakgrundshistoria och hans väl låsta väska. Snart uppstår en situation som tvingar samtliga i huset att bekänna färg. 

Lillian Hellman skrev Vakten vid Rhen 1940, några månader innan USA drogs in i andra världskriget. Det som börjar som en dramakomedi med en sylvass matriark och oskyldiga flirtar i en tryggt borgerlig miljö, visar snart sig vara en omskakande politisk thriller om frågor som ekar högt in i vår tid. Hur mycket ansvar har en enskild människa när mörka krafter hotar världen? Hur reagerar vi om kriget plötsligt flyttar in i våra egna hem? 

Lillian Hellman (1905–1984) var en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika dramatiker. Hon skrev även filmmanus och var politisk aktivist. Dramaten har tidigare spelat Hellmans De oskyldiga (2013), även den i regi av Jenny Andreasson. Vakten vid Rhen hade premiär på Martin Beck Theatre i New York i april 1941 och blev en av det årets mest omtalade pjäser och en stor succé. Den filmatiserades också snart därpå med Bette Davies i en av rollerna. Detta är första gången pjäsen spelas i Sverige, i en ny översättning av Klas Östergren.

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Fredag 21 februari – offentligt genrep 19:00 Dramaten, Lilla scenen Köp biljett
  • Lördag 22 februari – premiär 19:00 Dramaten, Lilla scenen Köp biljett
  • Söndag 23 februari 16:00 Dramaten, Lilla scenen Köp biljett
  • Onsdag 26 februari 19:00 Dramaten, Lilla scenen Köp biljett
  • Fredag 28 februari 19:00 Dramaten, Lilla scenen Köp biljett
Se alla föreställningar

Medverkande

Översättning

Klas Östergren

Regi

Jenny Andreasson

Scenografi och kostym

Marika Feinsilber

Peruk och mask

Moa Hedberg, Melanie Åberg

Bilder från uppsättningen