Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Vakten vid Rhen Lillian Hellman

Om uppsättningen

Premiär: 22 februari 2020, Lilla scenen
Speltid: ca 2 timmar och 50 minuter, inklusive paus

"Andreasson placerar uppsättningen i dess egen tid, och parallellerna till ett alltmer högernationalistiskt Europa, och Sverige, får vi dra själva. Bäst så." SvD

"...väl avvägd balans mot det politiska allvar som 2020 inte behöver kläs i modern kostym för att träffa rakt i nutidens solar plexus." Aftonbladet

"På Dramatens lilla scen har Marika Feinsilber byggt upp en perfekt spelplats för berättelsen om när verkligheten biter borgerskapet i hälarna. En bur, bokstavligt talat, med skyddande blodröda sammetsdraperier från golv till tak.”
Expressen

"Scenografen Marika Feinsilber har skapat en effektfull bur med insyn i kammarspelets instängda förljugenhet." Aftonbladet

Läs mer

Rapp och spännande thriller om att tvingas välja sida.

"Du är politisk flykting. Vi utvisar inte sådana. Folk som är i fara."
 
Vakten vid Rhen är en rapp och spännande amerikansk thriller om en familj som tvingas ta ställning. 
 
Platsen är ett ombonat hem i det ännu fredliga USA, 1940. Sara, maken Kurt och deras tre barn är på flykt undan kriget i Europa och har äntligen kommit fram till Saras familjehem, där hon nu återförenas med sin mamma och bror efter 20 år. Barnen får äntligen träffa sin mormor för första gången! Nu borde de vara trygga.
 
Men att lämna den växande fascismen bakom sig visar sig vara omöjligt. I hemmet finns också två andra gäster från Europa, varav en visar särskilt intresse för Kurt, hans mystiska bakgrundshistoria och innehållet i hans låsta portfölj. Snart uppstår en situation som tvingar samtliga i huset att bekänna färg. 
 
Lillian Hellman skrev Vakten vid Rhen 1940, innan USA drogs in i andra världskriget, och pjäsen bär på en speciell stämning av en värld i oro. Det som börjar som en underhållande dramakomedi med en sylvass matriark och oskyldiga flirtar i en tryggt borgerlig miljö, visar snart sig vara en omskakande politisk thriller om frågor som ekar högt in i vår tid. Hur mycket ansvar har en enskild människa när mörka krafter hotar världen? Hur reagerar vi om kriget plötsligt flyttar in i våra egna hem? Hur mycket är vi beredda att offra för det vi tror på?

Lillian Hellman (1905–1984) var en av USA:s genom tiderna mest framgångsrika dramatiker. Hon skrev även filmmanus och var politisk aktivist. Dramaten har tidigare spelat Hellmans De oskyldiga (2013), även den i regi av Jenny Andreasson. Vakten vid Rhen hade premiär på Martin Beck Theatre i New York i april 1941, producerad av Herman Shumlin, och blev en av det årets mest omtalade pjäser och en stor succé. Den filmatiserades också snart därpå med Bette Davies i en av rollerna. Detta är första gången pjäsen spelas i Sverige, i en ny översättning av Klas Östergren.

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Lördag 9 maj – inställd 19:30 Lilla scenen Köp biljett
  • Söndag 10 maj – inställd 16:00 Lilla scenen Köp biljett
  • Torsdag 14 maj – inställd 19:00 Lilla scenen Köp biljett
  • Fredag 15 maj – inställd 19:00 Lilla scenen Köp biljett
  • Lördag 16 maj – inställd 13:00 Lilla scenen Köp biljett

Ira Lipsker/Alexander Jernberg

Bodo

Juni Helander Kallin/Kerstin Linden

Babette

Rufus Vårdstedt/Olle Frelin

Joshua

Översättning

Klas Östergren

Regi

Jenny Andreasson

Scenografi och kostym

Marika Feinsilber

Peruk och mask

Moa Hedberg, Melanie Åberg

Koreografi

Catharina Allvin

Ljus

Anna Wemmert Clausen

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Introduktion till Vakten vid Rhen