Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Tintagiles dödMaurice Maeterlinck

Om uppsättningen

Premiär på Dramaten Play 15 maj 2021

Läs mer

Hör bland andra Stina Ekblad och Lena Endre i ett bildsatt audiodrama.

Drottningen har tagit fullständig kontroll över sina tjänare och folket. Hon visar sig aldrig, men har dödat alla i familjen som hotar hennes makt. De enda som finns kvar är barnbarnet Tintagiles, hans systrar Ygraine och Bellangère samt den åldrade riddaren Aglovale. Nu viskas det om att drottningen är ute efter Tintagiles också. Hur ska systrarna lyckas försvara den lilla pojken mot de onda krafter som Drottningen besitter?

Tintagiles död är en grym saga om maktmissbruk och ondska. Det är också en skildring om kärlek, ödets makt och om att kämpa in i det sista för att försvara det som är skört.

Föreställningen skulle ha spelats i Marmorfoajén för en mindre publik med premiär i slutet av april.

Tintagiles död (La mort de Tintagiles), i ny översättning av Maria Björkman, är en pjäs av den belgiske författaren, dramatikern och symbolisten Maurice Maeterlinck från 1894. Maeterlinck erhöll Nobelpriset i litteratur 1911, hans pjäser spelades över hela Europa och bland andra var Strindberg en stor beundrare. Just denna text skrev Maeterlinck ursprungligen som ett drama för marionetter.

Regissören Wilhelm Carlsson är sedan 2011 är professor i musikdramatisk gestaltning på Stockholms Konstnärliga Högskola. 1976 grundade han den fria gruppen Teater Schahrazad som under 1980-talet var en ledande experiment- och forskningsscen. Mellan 1987 och 1997 var han fast regissör på Dramaten. På senare år har han uppmärksammats för sina operauppsättningar, inte minst Nibelungens ring på Värmlandsoperan 2011. Carlsson var senast aktuell på Dramaten med Budskapet till Maria av Paul Claudel.

Översättning

Maria Björkman

Koncept och regi

Wilhelm Carlsson

Scenografi och kostym

Marcus Olsson

Peruk och mask

Mimmi Lindell, Nathalie Pujol

Musik

Alfons Karabuda

Fotograf

Mats Bäcker, Marcus Gårder

Dramaturg

Emma Meyer Dunér

Bildredigering

Marcus Gårder

Inspelning tekniker ljud

Anders Enlund

Producent

Benoit Malmberg

Foto drönare

Isak Gabre

Bilder från uppsättningen