Dramaten har beslutat att ställa in all publik verksamhet och alla föreställningar till och med 30 april 2021. Läs mer

Svenska berättelser på scen Dramaten&

Om uppsättningen

25 februari: Svält och pelargoner – Anna Nygren
Anna Nygren är en produktiv konstnär, författare, filmare och dramatiker. Men hon har en skugga. Hur kan man känna sig värdelös men ändå oövervinnerlig på samma gång? Stark och svag? Anorexian har följt henne sedan hon var ett barn och skickat henne igenom vårdapparaten. En vård som paradoxalt nog lärt henne att det är hennes vikt som avgör hennes värde. Nu är hon vuxen – men skuggan är kvar.

7 april: Respiratorresan – Micael Sköldqvist
De slutade aldrig jaga honom. Han bar på ett livsfarligt virus och skulle dödas. Under de 35 dagar Micael Sköldqvist låg i respirator på grund av covid-19 kunde han inte skilja dröm från verklighet. När den 58-årige säljaren och kroppsbyggaren väl vaknade hade han förlorat 30 kilo och kunde knappt resa sig. Här börjar berättelsen om den långa vägen tillbaka till verkligheten och arbetet med att acceptera vem han blivit efter sjukdomen.

Poet: Helena Granström. Musiker: Lisa Grotherus.

8 april: Festens mittpunkt – Samuel Girma
När Samuel som trettonåring kom till Sverige från Etiopien förstod han att ett livslångt arbete om att hitta sig själv började. Han bestämde sig för att hans liv skulle vara en kärleksförklaring till en trygg och vacker värld han ville skapa. Men hur gör man för att hålla ihop när privatlivet också är en politisk kamp? Hur hanterar man att bli mobbad på en arbetsplats när man är 33 år?

Poet: Judith Kiros. Musiker: Lisa Grotherus.

4 maj: När du ler stannar tiden – Anna Pella  
Alla glada sms till släkt och vänner är skickade. Då får Anna Pella och hennes man beskedet att deras nyfödda dotter Agnes har en grav hjärnskada. Journalisten och författaren Anna Pella berättar om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när hennes dotter föddes. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar.

Poet: Nino Ramsby. Musiker: Lisa Grotherus.

Läs mer

En serie föreställningar med nya dokumentära berättelser vid varje tillfälle

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. I Svenska berättelser på scen flyttar berättelserna, och lyssnarna, in på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten.

Medverkar på scenen gör en lyssnare med sin egen berättelse, en musiker och en spoken word-artist. Regi av Niklas Mesaros, som även regisserar Spoken Word på Dramaten. Producent och dokumentärt textansvarig: Ola Hemström, Sveriges Radio.

-

Presenteras av

I samarbete med

 

Medverkande

Musik

Emma Augustsson

Producent SR/dokumentärt textansvarig

Ola Hemström

Regi

Niklas Mesaros

Bakom kulisserna