Röde OrmFrans G Bengtsson

Om uppsättningen

Premiär: 2 april 2020, Stora scenen

Läs mer

Sex sjövilda bibliotekarier och ett episkt vikingaäventyr.

Det är fredagkväll i biblioteket och bibliotekarierna har sin traditionsenliga högläsning för varandra. Någon har valt Röde Orm, Frans G Bengtssons älskade vikingasaga. De läser. Lever sig in i berättelsen. Beväpnar sig till tänderna. Snart är biblioteket ett böljande hav, ett fort, ett blodigt slagfält. Alla dör. Flera gånger om.

Den storslagna berättelsen om vikingen Röde Orm är en av den svenska litteraturens verkliga klassiker. Nu kommer den till Dramatens stora scen för första gången, i dramatisering och regi av Alexander Mørk-Eidem. Uppsättningen blir en hyllning till fantasin, berättarglädjen, den kärva humorn och lyckan i att få vara viking en liten, liten stund.

Röde Orm är en äventyrsberättelse i två delar av den svenske författaren Frans G. Bengtsson. Första delen, Sjöfarare i västerled, som den här uppsättningen baseras på, kom 1941. Den andra delen, Hemma och i österled, gavs ut 1945. Röde Orm har flera gånger hamnat högt på listor över århundradets mest älskade svenska romaner.

Alexander Mørk-Eidem satte på Dramaten senast upp succéföreställningen Häxjakten

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Onsdag 1 april – offentligt genrep 19:00 Dramaten, Stora scenen Köp biljett
  • Torsdag 2 april – premiär 19:00 Dramaten, Stora scenen Köp biljett
Se alla föreställningar

Dramatisering

Alexander Mørk-Eidem

Scenografi

Erlend Birkeland

Kostym

Jenny Ljungberg

Ljus

Ellen Ruge