Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Röde Orm Frans G. Bengtsson

Om uppsättningen

Premiär: 4 oktober 2020, Stora scenen
Speltid: ca tre timmar inklusive paus

"Emma Broomés Röde Orm är den muckigaste av flickor, kort stubin, stark som björn, svettig som en ros." SR Kulturnytt

"en genial, monty pythonsk absurditet om att vara mer än sig själv" SVD

"Alexander Mørk-Eidem, en av nordisk teaters roligaste innovatörer" DN

”Älskar det – Röde Orm på Dramaten är genial" SVD

"Förtjusningen är uppenbar. Skurmoppar blir svärd, skurtrasor pälsmantlar, pappmuggar sätts ihop till horn och plastskynken blir, ja, lite av varje" Aftonbladet

"rasande samspelt och trevligt utmattande" SR Kulturnytt

 

Läs mer

Ett gäng sjövilda bibliotekarier och ett episkt vikingaäventyr.

Det är fredagkväll i biblioteket och bibliotekarierna har sin traditionsenliga högläsning för varandra. Någon har valt Röde Orm, Frans G. Bengtssons älskade vikingasaga. De läser. Lever sig in i berättelsen. Beväpnar sig till tänderna. Snart är biblioteket ett böljande hav, ett fort, ett blodigt slagfält. Alla dör. Flera gånger om.

Den storslagna berättelsen om vikingen Röde Orm är en av den svenska litteraturens verkliga klassiker. Nu kommer den till Dramatens stora scen för första gången, i dramatisering och regi av Alexander Mørk-Eidem. Uppsättningen blir en hyllning till fantasin, berättarglädjen, den kärva humorn och lyckan i att få vara viking en liten, liten stund.

Röde Orm är en äventyrsberättelse i två delar av den svenske författaren Frans G. Bengtsson. Första delen, Sjöfarare i västerled, som den här uppsättningen baseras på, kom 1941. Den andra delen, Hemma och i österled, gavs ut 1945. Röde Orm har flera gånger hamnat högt på listor över århundradets mest älskade svenska romaner.

Alexander Mørk-Eidem satte på Dramaten senast upp succéföreställningen Häxjakten.

Dramatisering och regi

Alexander Mørk-Eidem

Scenografi

Erlend Birkeland

Kostym

Jenny Ljungberg

Peruk och mask

Lena Strandmark

Ljus

Ellen Ruge

Bilder från uppsättningen

Fördjupning

Introduktion till Röde Orm

Introduktion med regissören Alexander Mørk-Eidem.

"Det är ju bara ett slags intelligent nonsens det här"

Alexander Mørk-Eidem har levt med Röde Orm ända sedan han var barn och har till och med kvar låneboken från biblioteket där han lånade den en gång. 

Läs mer

Vikingar i västerled

Vikingar i västerled

av Dick Harrison

Med svärd i hand erövrade vikingarna delar av de brittiska öarna och Frankrike under 800- och 900-talen. Jakten på ära och rikedom drev skandinaverna till sjöss. I krigarnas fotspår följde bönder och handelsmän som snart beblandade sig med den lokala befolkningen.

Läs mer

Frans G. Bengtsson

Frans G. Bengtsson fick en gång frågan vad han egentligen åsyftade med Röde Orm. ”Å, ingenting märkvärdigt, svarade han. ”Jag har bara velat skriva en läsbar bok, utan alla litterära anspråk, som folk inte får lust att kasta i väggen.

Läs mer