Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Perserna Trojanskorna

Aischylos och Euripides dramer i regi av Karl Dunér

Perserna Trojanskorna Poster
Premiär
19 oktober 2023
Speltid
ca 3 tim inkl. paus

Om uppsättningen

Två grekiska dramer om krig, seger och nederlag. Uppsättningen innehåller såväl nyskriven musik, som stycken av Bach.

Perserna av Aischylos

”Nu suckar hela Asiens jord, som tömts på alla sina vuxna män.”

Perserna är en skildring av hybris och vanmakt. Den utspelar sig 480 f.v.t efter ett av den europeiska historiens mest avgörande slag. Med en överlägsen armé tågade stormakten Persien mot Athen för att en gång för alla göra slut på sin fiende. Och de såg ut att lyckas. Men vid Salamis stod ett sjöslag där allt förändrades. Grekernas tur och list och persernas eget övermod ledde till att deras enorma armé förintades.

En av de grekiska soldater som deltog i slaget var dramatikern Aischylos. Åtta år senare skrev han pjäsen. Oväntat nog skildrar han händelsen med både inlevelse och empati utifrån förlorarens perspektiv. Det blir en förtvivlad sorgesång när den persiske kungen Xerxes mamma Atossa tar emot budet om arméns undergång.

Perserna är den äldsta av alla bevarade grekiska tragedier och framförs nu för första gången i Sverige. Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson har nyöversatt pjäsen.

Trojanskorna av Euripides

”Ja, vems slav ska jag vara, och var någonstans?”

Här skildras en annan dimension av krig – segrarens grymhet. Grekerna har just besegrat Troja. Staden bränns ner, alla män avrättas och kvinnorna ska delas ut som troféer mellan segerherrarna. I pjäsen väntar drottningen Hekabe på beskedet om vad som ska hända med henne, döttrarna Kassandra, Polyxena, svärdottern Andromake och barnbarnet Astyanax. Också Helena, som grekerna menar orsakat kriget, väntar på sin dom.

Euripides pjäs fångar krigets kompletta vanvett. För sin samtid ekade den av minnet av de skamfyllda händelser som ägde rum strax innan pjäsen uppfördes 415 f.v.t. Grekerna hade då angripit ön Melos, avrättat alla vuxna män och tagit barn och kvinnor som slavar.

Trojanskorna ges i en nyöversättning av Jan Stolpe och Agneta Pleijel.

Karl Dunér har på Dramaten tidigare satt upp en lång rad pjäser, senast I väntan på Godot, Krapps sista band och Den fjättrade Prometheus. Han har även regisserat en rad operauppsättningar, bland annat på Kungliga Operan.

Översättning: Colombine Teaterförlag

***

Görs i samarbete med Stockholms Gosskör. 

Biljetter

off. genonsdag 18 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
premiärtorsdag 19 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 21 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 22 oktober 16:00Stora scenen
Köp biljetter
onsdag 25 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 28 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 29 oktober 16:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 3 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 4 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 5 november 16:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 10 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 11 november 13:00Stora scenen
Köp biljetter
tisdag 14 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 16 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 23 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
tisdag 28 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 14 december 19:00Stora scenen
Köp biljetter
onsdag 27 december 19:00Stora scenen
Köp biljetter

Introduktioner och samtal

Introduktionen hålls i Dramatenbaren ca 45 minuter innan föreställningsstart. Samtalen hålls inne på scen ca 10 min efter föreställningens slut.

Onsdag 25 oktober - Introduktion kl 18.15.

Fredag 3 november - Introduktion kl 18.15.

Söndag 29 oktober - Samtal efter föreställning.

Medverkande

Av
Aischylos, Euripides
Kostym
Helle Carlsson
Ljus
Torben Lendorph
Musik
Magnus Granberg
Ljud
Björn Lönnroos
Peruk och mask
Peter Westerberg, Nathalie Pujol
Dramaturg
Joel Nordström
Översättning
Jan Stolpe, Lars-Håkan Svensson (Perserna), Agneta Pleijel, Jan Stolpe (Trojanskorna)
Foto
Micke Sandström, Werner Forman

Förord till pjäserna

Perserna

Aischylos Perserna, den äldsta av alla bevarade grekiska tragedier, uppfördes på Dionysosteatern i Athen på våren 472 f. Kr. Runt teatern syntes spår av den persiska arméns härjningar några år tidigare: nedbrända hus och tempel. Författaren hade själv deltagit i försvarsstriderna vid Marathon år 490 tillsammans med sin bror Kynegeiros, som under kampen försökt rädda sitt liv genom att ta tag i akterspegeln på ett fartyg men fått handen avhuggen och omkommit. Tio år senare deltog Aischylos också som soldat i slaget vid Salamis, som dramat handlar om. När Perserna uppfördes hade de flesta åskådarna egna minnen av det som skildrades på scenen, och många hade själva deltagit i striderna eller tillhört dem som flydde från Athen när staden evakuerades – tala om samtidsdramatik.

Trojanskorna

Euripides Trojanskorna framfördes på Dionysosteatern i Athen på våren 415 f Kr som den tredje tragedin efter de förlorade dramerna Alexandros och Palamedes. Athen befann sig då mitt uppe i den hårda kampen med Sparta om makten i den grekiska världen, det s.k. peloponnesiska kriget.
Kören MSR53965

Barnkören i Perserna Trojanskorna

I Perserna Trojanskorna medverkar en barnkör som sjunger stycken ur texten till musik av bland andra Bach. De som medverkar i kören är: Hanna Abrahamsson, Gustaf Alm, Elion Arvefjord Hallman, Nils Bergström, Frej Boswood Svanberg, Agaton Crafoord, Adam Halan, Edvin Högnabba, Walter Johnson, Joar Larsson Holmberg, Leopold Mörtberg, Rebecka Preston, Linus Rudberg, Gloria Skedinger Österlund, Alfred Svenberg Kunegel, Oscar Svensson, Frances Wall Lacey.