Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Performance Lecture: Om sanning Dramaten&

Om uppsättningen

Urpremiär: 8 november 2019, Lilla scenen
Speltid: Ca 1 timme och 20 minuter, ingen paus

"Välformulerat bålverk mot fejk och kunskapsförakt" SvD

"Att låta en filosofiprofessor tala om det svårfångade begreppet sanning är ett mycket lyckat koncept." SvD

"En mycket intressant och uppiggande föreställning." Miljömagasinet

Läs mer

Varför har vi så svårt att ta till oss vissa sanningar? Kan något vara sant för mig och falskt för dig? Och varför sprids falska nyheter så lätt?

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska akademien, har tänkt och skrivit mycket om kunskap och sanning, och hon kämpar mot de krafter som hotar kunskapen. När hon sommarpratade i Sveriges Radio P1 förra året inledde hon med orden: ”Striden om verkligheten är i full gång!”. Nu fortsätter hon kampen i en Performance Lecture på Dramaten och berättar bland annat om hur tänkandets skevheter och våra egna känslor sätter krokben för oss själva. 

Åsa Wikforss var sommarvärd i P1 i juli 2018 och har gett ut boken Alternativa fakta. Hon disputerade vid Columbia University i New York och blev 2008 en av Sveriges två första kvinnliga professorer i teoretisk filosofi. Hon forskar inom språkfilosofi och kunskapsteori.

Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Formatet är ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Prize Museum som tar sitt avstamp i olika forskares vardag. Tidigare har robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar, professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum, psykologiforskaren Armita Golkar om rädsla och ekonomiprofessor Micael Dahlen om lycka.

Föreställningen är framtagen i samarbete med Nobel Prize Museum.

Presenteras av

I samarbete med

Medverkande

På scen

Åsa Wikforss

På scen

Kicki Bramberg

På scen

Razmus Nyström

Regi

Carolina Frände

Ljusdesign, projektion

Karl Svensson

Koreografi

Anna Ståhl

Bilder från uppsättningen

Tidigare Performance Lectures

Performance Lecture: Om robotar

Performance Lecture: Om universum

Performance Lecture: Om rädsla