Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis införs i december

Från och med den 1 december behöver alla besökare över 18 år kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt ID. Läs mer

Om himlen och helvetet

Om livet efter döden enligt Emanuel Swedenborg i regi av Angelina Stojčevska

Himlen Helvetet Poster
Premiär
Premiären uppskjuten pga sjukdom

Om uppsättningen

Välkommen in. Ljuset är väldigt starkt här hos änglarna, så du måste kanske kisa lite till en början. Sen kan du redan här på jorden se vad som väntar dig efter döden.

Om himlen och dess under och om helvetet enligt vad jag hört och sett anses vara en av den svenska litteraturhistoriens mest besynnerliga och gåtfulla böcker och nu blir den för fösta gången teater på scen. I boken beskriver Emanuel Swedenborg (1688-1772) himlen och helvetet i extrem närbild. Han kan absolut det, eftersom han har pratat med änglarna och de har låtit honom besöka deras världar. 

Om himlen och helvetet är en hisnande och vansinnig uppsättning som förutsätter att allt Emanuel Swedenborg berättade om stämmer. Här får du lära känna änglarna i himlen, de plågade invånarna i helvetet och andarna i världen däremellan. Här finns varken tid eller rum. Här är öster alltid framför dig. Och änglarna är upprörda över att människorna tror att de svävar omkring i luften. Det gör de inte! Det är så mycket folk inte vet om dessa världar, men som vi nu kan visa upp.

Emanuel Swedenborg var en framstående vetenskapsman och uppfinnare, som sent i livet fick andliga visioner som han delade med sig av i en lång rad skrifter – där den som ligger till grund för den här uppsättningen är hans mest uppmärksammade. Som teolog utmanade han många rådande föreställningar och blev kraftigt ifrågasatt, inte minst av kyrkan.

Regisserar gör norska Angelina Stojčevska, som utsågs till en av 2015 års kulturtalanger av Aftenposten och sedan dess bland annat har regisserat på Det Norske Teatret och Nationaltheatret. I Sverige har hon tidigare satt upp bland annat Flugorna på Stadsteatern i Göteborg.

Biljetter

Om himlen och helvetet får, med anledning av sjukdom för person i nyckelfunktion, inte premiär i oktober som planerat. Vi hoppas kunna erbjuda föreställningen vid ett senare tillfälle. Du som har köpt biljett kan välja mellan att boka om till annan föreställning, eller få pengarna tillbaka.

Medverkande

AvEmanuel Swedenborg iscensatt av Angelina Stojčevska
ÖversättningBjörn A H Boyesen
DramatiseringMagnus Lindman
ScenografiJulia Casabona
KostymMichaela Barth
LjusJenny André
Mask och perukPeter Westerberg/Eva Maria Holm/Sofia Ranow Boix-Vives
DramaturgJacob Hirdwall