Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Inställda föreställningar

Lördagens föreställning (2 december) av Pappas födelsedag är inställd

Nobelläsning: Dramaten hyllar Jon Fosse

Dramaten uppmärksammar traditionsenligt årets Nobelpristagare i litteratur.

Fosse Jon Fototom A Poster
Premiär
12 december 2023
Speltid
1 tim 30 min

Om uppsättningen

”För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara” tilldelas dramatikern och författaren Jon Fosse 2023 års Nobelpris i litteratur. Dramaten uppmärksammar, som varje år, årets pristagare med en kväll där läsning, samtal och musik varvas med filmer från teaterns arkiv. Jon Fosse själv kommer inte att närvara under kvällen men en filmad intervju kommer att visas.

Jon Fosse, född 1959, har ett världsrykte som dramatiker. Han fick sitt genombrott med sin poesi och prosa redan på 80-talet och debuterade som dramatiker 1992 med Någon kommer att komma, vilket var början på en enastående, och på flera sätt betydande, dramatisk produktion. Han är översatt till 80-talet språk och spelad över hela världen. Han har dessutom skrivit såväl barnböcker som essäer. På Dramaten har sju av hans pjäser och dramatiseringar satts upp. Flicka med gul regnjacka hade Sverigepremiär på Dramaten 2009 och just nu är Fosse aktuell med Ágota Kristófs Den stora skrivboken där han gjort dramatiseringen.  Den stora skrivboken spelar Lilla scenen till och med den 22 november.


Den årliga Nobelläsningen på Dramaten lyfter litteraturpristagare med samtal, läsningar och musik och har en trogen publik som återkommer år efter år. Tidigare har pristagare som Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Tomas Tranströmer, Mo Yan, Patrick Modiano, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Kazuo Ishiguro och Bob Dylan uppmärksammats och ofta har författarna själva deltagit. 2018 då inget pris delades ut arrangerades en kväll för att hylla de 14 kvinnliga nobelpristagarna i litteratur genom tiderna – Från Selma till Svetlana. 2019 uppmärksammades två Nobelpristagare, Olga Tokarczuk och Peter Handke. 2020 genomfördes en direktsänd hyllning till pristagare Louise Glück i samarbete med bland annat Stockholms Stadsbibliotek och 2021 hyllades pristagare Abdulrazak Gurnah med läsning och samtal och 2022 medverkade Annie Ernaux på scenen.

Medverkande:
Sofia Adrian Jupither, regissör
Marie Lundquist, översättare och poet
Daniel Pedersen, författare och förläggare
Lina Rydén Reynolds, författare och förläggare
Leif Zern, författare och kritiker
Berit Gullberg, författare och f.d. teaterförläggare

Moderator:
Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten

Skådespelare:
Stina Ekblad
Irene Lindh
Hannes Meidal
Ana Gil de Melo Nascimento
David Fukamachi Regnfors
Joel Valois

Musik:
Irma Schultz och Hans Kennemark

Biljetter

tisdag 12 december 19:00Stora scenen
Köp biljetter

Medverkande

Gäster
Sofia Adrian Jupither, Marie Lundquist, Daniel Pedersen, Lina Rydén Reynolds, Leif Zern, Berit Gullberg
Musik
Irma Schultz och Hans Kennemark
Moderator
Anneli Dufva
FRÅN DRAMATENS ENSEMBLE
Stina Ekblad, Irene Lindh, Hannes Meidal, Ana Gil de Melo Nascimento, David Fukamachi Regnfors, Joel Valois
Foto
Tom A Kolstad
Samarbete
Albert Bonniers Förlag, Colombine Teaterförlag, Bokförlaget Faethon och Norska Ambassaden