Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis införs i december

Från och med den 1 december behöver alla besökare över 18 år kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt ID. Läs mer

Mein Kampf

Adolf Hitlers text undersökt av den polska teatern Teatr Powszechny

Mein Kampf Poster
Premiär
Gästspel 7-9 december 2021
Speltid
2 tim 30 min, inkl. paus
Info

Ges på polska, textas till svenska
I föreställningen förekommer höga ljud, blinkande ljus och vapen
Rekommenderas från 15 år.

Om uppsättningen

En vanlig uppfattning är att Adolf Hitlers Mein Kampf är undermåligt skriven, osammanhängande och otillgänglig. Att den slutade ha inflytande på sin omvärld efter nazisternas nederlag i andra världskriget. Ändå tycks den ständigt vara en av de mest inflytelserika böckerna. Den har fortsatt översättas, publiceras och säljas.

I föreställningen Mein Kampf tar den polska teatern Teatr Powszechny sig an texten i syfte att undersöka i vilken utsträckning de mer än nittio år gamla idéerna är aktuella i dagens moderna samhälle. Hur Adolf Hitlers språk, uttryckssätt och tal syns i samhällsdebatten idag. Föreställningen kretsar kring frågeställningarna: Hur många ord uttalades innan förintelsen ägde rum? Hur många fler ord måste sägas innan historien upprepar sig? Hur är det möjligt att fascism och nationalism, med andra världskriget så pass färskt i det kollektiva minnet, har återuppstått som attraktiva och rimliga ideologier? Ideologier som utgör ett starkt hot mot ett mångkulturellt, mångsidigt och enat Europa.

”Theatre that gets in the way” är Teatr Powszechnys motto, och i Warsawas Praga-distrikt har man de senaste åren verkat för att skapa en plats för öppen debatt och ett civilsamhälle som bygger på demokratiska principer.

Mein Kampf ingår i Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival, som med anledning av den rådande pandemin ser annorlunda ut än planerat.

Biljetter

premiärtisdag 7 december 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
onsdag 8 december 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
torsdag 9 december 18:00Lilla scenen
Köp biljetter
Meinkampf Samtal

Theatre that gets in the way

Samtal efter föreställning den 8 december, ca kl. 21.30–22.00. Theatre that gets in the way" ungefär "teater som ställer sig i vägen" - det är ord som beskriver Teatr Powszechny och deras hållning. I den politiskt tillspetsade situation som råder i Polen idag, är det viktigt med de röster som kan och vågar tala öppet om de stora frågorna; om demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer

Medverkande

På scenMamadou Góo Bâ
På scenNatalia Łągiewczyk
På scenKlara Bielawka
På scenAleksandra Bożek
På scenArkadiusz Brykalski
På scenOskar Stoczyński
RegiJakub Skrzywanek
DramaturgGrzegorz Niziołek
Scenografi och kostymAgata Skwarczyńska
Musikarol Nepelski
KoreografiAgnieszka Kryst
VideoMagda Mosiewicz
Assisterande scenografKarolina Srpkowá
InspicientBarbara Sadowska
Foto, lanseringsbildMagda Hueckel