Information med anledning av coronaviruset.

Till 5–6 personer
1 GÄDDA PÅ 1 1/2 KILO
1 1/2 MSK ÄTTIKA
1 1/2 MSK SALT

TILL KOKNING:
VATTEN
LITET SALT

BERÄKNA CIRKA 4 MSK RIVEN PEPPARROT OCH CIRKA 100 G SMÖR TILL SERVERINGEN.
ANVÄND ÄTTIKSPRIT (12%)

Gäddan rensas men fjällas ej och gnides in med salt och ättika samt får ligga en stund. Avtorkas därefter och nedlägges i rundel med ryggen upp i en kastrull med varmt (ej kokande) vatten, som ej får stå över fisken. Levern nedlägges hel. Vattnet får hastigt koka upp, men kastrullen sättes sedan på svag eld, där gäddan får koka färdig. Serveras med spad och skirat smör samt riven pepparrot.

Kristina Sandberg & Lotta Kühlhorn, I köket hos Maj. En husmors bästa recept, Norstedts, 2016. Ur Husmoderns köksalmanack, 1933.

PL_Maj_Gädda.jpg