Majefter Kristina Sandbergs romansvit

Om uppsättningen

Urpremiär: 26 mars 2020, Lilla scenen

Textas på svenska via app i mobil eller surfplatta följande datum: 26/4, 3/5, 5/5, 9/5, 12/5, 17/5. Läs mer

Läs mer

Den hyllade romantrilogin om hemmafrun Maj nu på scen.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa – och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild. Regisserar gör Ellen Lamm som senast på Dramaten satte upp den hyllade farsen Förlovningen.

I hemmafrun Maj skildrar Kristina Sandberg ett helt vanligt livsöde som knappt har blivit dokumenterat och berättat – förrän nu i de tre romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Liv till varje pris tilldelades SvD:s litteraturpris 2014: ”Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna.” Kristina Sandberg fick även Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019, med motiveringen ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Onsdag 25 mars – offentligt genrep 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Torsdag 26 mars – premiär 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Fredag 27 mars 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Lördag 28 mars 13:00 Lilla scenen Utsålt
  • Tisdag 31 mars 19:00 Lilla scenen Utsålt
Se alla föreställningar

Dramatisering

Pia Gradvall och Magnus Lindman

Regi

Ellen Lamm

Scenografi och kostym

Rikke Juellund

Ljus

Torkel Blomkvist

Peruk och mask

Sofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol

Bilder från uppsättningen