Dramaten har beslutat att ställa in alla föreställningar i Dramatenhuset till och med 30 april 2021. Läs mer

Maj efter Kristina Sandbergs romansvit

Om uppsättningen

Premiär: 16 oktober 2020, Lilla scenen
Speltid: 3 timmar, inklusive paus 25 min

"Ellen Jelinek bär föreställningen på sina åtstramade axlar." DN

"…en målmedveten skildring av hur livet rinner mellan fingrarna, en idisslad bitterhet och ett undanstuvat husgeråd i taget." DN

"Jelinek visar skickligt sprickorna men också hur hon förvandlas till sin egen svärmor." SVD

"Livet tycks stå stilla, men scenerna susar förbi. Flyhänt dirigerar regissören Ellen Lamm sin ensemble in och ut ur Majs liv." Expressen

"Vacker och djup skildring av hemmafrun Majs jakt efter mening." Dagen

Läs mer

Den hyllade romantrilogin om hemmafrun Maj nu på scen.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa – och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild. Regisserar gör Ellen Lamm som senast på Dramaten satte upp den hyllade farsen Förlovningen.

I hemmafrun Maj skildrar Kristina Sandberg ett helt vanligt livsöde som knappt har blivit dokumenterat och berättat – förrän nu i de tre romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Liv till varje pris tilldelades SvD:s litteraturpris 2014: ”Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna.” Kristina Sandberg fick även Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019, med motiveringen ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

Fördjupning

Introduktion till Maj

Introduktion med regissören Ellen Lamm.

Maj

Maj

kära mamma
tack för den vänliga hälsningen
på min bröllopsdag tänka sig att det är jag
som är frun i huset
ja huset är förstås en våning
vi har en sommarvilla också
vid havet i örnsköldsviks omtalade skärgård
det är lite ensamt utan er alla
och ni kanske saknar mig lite också

Kristina Sandberg och Maj

Kristina Sandberg och Maj

Författaren Kristina Sandberg debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. Hennes romantrilogi om hemmafrun Maj är hyllad, belönad och översatt till många språk.

Läs mer

Tre frågor till Ellen Lamm, regissör

Tre frågor till Ellen Lamm, regissör

Magnus Florin och Ellen Lamm pratar om minnet som ett ställe vi själva kan söka upp och om hur minnen och platser verkar hänga ihop.

Läs mer

Hemarbetet

Hemarbetet

”Vi börjar med taket vid storrengöringen. Det går lättast att damma det med en långskaftad sopborste. Man knyter en ren, mjuk trasa om borsten och sedan för man den lätt tryckt mot taket i raka drag, åt ett och samma håll, så att det inte blir några fula ränder.”

Läs mer

Husmorskontraktet

Husmorskontraktet

Samhällsforskaren Yvonne Hirdman har beskrivit vad hon kallar för ett ”hus-moderskontrakt” från början av 30-talet fram till 60-talet. Ett kontrakt mellan två parter, kvinnan och samhället. Inte ett skrivet och undertecknat kontrakt utan ett tyst – men lika bindande.

Läs mer

Att vara kvinna

Att vara kvinna

”Det som för mig syns vara den största konflikten är kvinnornas egen osäkerhet, egen hjälplöshet, egen svårighet när det gäller att utstaka den väg de har att gå för att nå fram till en riktig syntes mellan Kvinnan och Människan.”

Läs mer

Kokt gädda med pepparrot

Kokt gädda med pepparrot

Till 5–6 personer
1 GÄDDA PÅ 1 1/2 KILO
1 1/2 MSK ÄTTIKA
1 1/2 MSK SALT

Läs mer