Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Maj efter Kristina Sandbergs romansvit

Om uppsättningen

Premiär: 16 oktober 2020, Lilla scenen
Speltid: 3 timmar, inklusive paus 25 min

Läs mer

Den hyllade romantrilogin om hemmafrun Maj nu på scen.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa – och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild. Regisserar gör Ellen Lamm som senast på Dramaten satte upp den hyllade farsen Förlovningen.

I hemmafrun Maj skildrar Kristina Sandberg ett helt vanligt livsöde som knappt har blivit dokumenterat och berättat – förrän nu i de tre romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Liv till varje pris tilldelades SvD:s litteraturpris 2014: ”Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna.” Kristina Sandberg fick även Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019, med motiveringen ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Fredag 16 oktober – premiär 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Lördag 17 oktober 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Onsdag 21 oktober 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Torsdag 22 oktober 19:00 Lilla scenen Utsålt
  • Fredag 30 oktober 19:00 Lilla scenen Utsålt
Se alla föreställningar

Dramatisering

Pia Gradvall och Magnus Lindman

Regi

Ellen Lamm

Scenografi och kostym

Rikke Juellund

Ljus

Torkel Blomkvist, Erik Berglund

Peruk och mask

Sofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol

Musik

Matti Bye

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Konsten att vara hemmafru, kvinna och människa

Ur ”Att vara kvinna: elva radioprogram kring temat att vara kvinna i dag 1948-1949” (1949) 

”En kategori som kanske har det allra sämst är hemmafruarna. Uttröttade av arbete, isolerade på en liten arbetsplats utan arbetskamrater, tvingas de dag ut och dag in att utföra ett ofta otacksamt arbete nästan utan uppmuntran. Även om det kunde vara ett arbete, som borde bidra till en stegring av självkänslan, visar det sig i praktiken att de känner sig som de mest odugliga i samhället, de är varken värda lön eller semester.”

”Det som för mig syns vara den största konflikten är kvinnornas egen osäkerhet, egen hjälplöshet, egen svårighet när det gäller att utstaka den väg de har att gå för att nå fram till en riktig syntes mellan Kvinnan och Människan.”

”Hur skall vi kvinnor hjälpa varandra fram till den självkänsla som människa, som skapar en känsla av oberoende, av inre säkerhet?”

”Hemmahustruns lott, som tidigare varit självklar, har genom kvinnornas marsch ut i samhället förlorat sin självklarhet och hos dessa skapat krav, rättmätiga krav, som kanske kommit i skymundan, därför att man alltid betraktat deras tillvaro som den ideala, den fysiologiska för alla kvinnor.”

”Kvinnans ensamhetskänsla kan vara så stor, att ett deltagande i en unison sång, då hon hör sin egen stämma blanda sig med andra, kan bli en upplevelse av stora mått.”

 

Ur ”Hemarbetet. Radions programserie för vettigt hemarbete 1949-1950” (1950)

”Vår största yrkesgrupp är husmödrarna.”

”Vid städningen är det i allmänhet golven, som tar den längsta tiden och vållar de största problemen. Vid Hemmens Forskningsinstitut pågår undersökningar för att få fram rätta metoder för skötseln av olika golv. Några slutgiltiga resultat föreligger ej ännu.”

”Vi börjar med taket vid storrengöringen. Det går lättast att damma det med en långskaftad sopborste. Man knyter en ren, mjuk trasa om borsten och sedan för man den lätt tryckt mot taket i raka drag, åt ett och samma håll, så att det inte blir några fula ränder.”

”Att göra ren en spis är ett helt litet företag, men det är roligt att ha det gjort.”

”Ska man kunna hålla rent och trivsamt i badrummet, får man först och främst försöka få alla familjens medlemmar, även de manliga, att göra snyggt efter sig.”

”När man ska göra ren lampor börjar man med att bryta strömmen och för säkerhets skull drar man ur stickproppar till bordslampor och golvlampor.”

”Klädvård är inte bara att göra en grundlig rengöring ett par gånger om året. Det fordras daglig omsorg och omtanke. Vad som alltid blir husmoderns uppgift är att så långt det går förebygga skador och att reparera plaggen när olyckan väl har hänt.”

”Det är rätt många förberedelser innan man kommer till själva tvättarbetet.”

”Den idealiska husmorsstolen är ännu inte konstruerad.”