Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis införs i december

Från och med den 1 december behöver alla besökare över 18 år kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt ID. Läs mer

Maj

Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om hemmafrun Maj nu på scen

Maj Poster
Premiär
Nypremiär 19 september 2021
Speltid
2 tim, 40 min, inkl. paus

Om uppsättningen

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa – och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild. Regisserar gör Ellen Lamm som senast på Dramaten satte upp den hyllade farsen Förlovningen.

I hemmafrun Maj skildrar Kristina Sandberg ett helt vanligt livsöde som knappt har blivit dokumenterat och berättat – förrän nu i de tre romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Liv till varje pris tilldelades SvD:s litteraturpris 2014: ”Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna.” Kristina Sandberg fick även Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019, med motiveringen ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

Biljetter

söndag 19 december 16:00Lilla scenen
Köp biljetter
onsdag 22 december 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
onsdag 5 januari 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
torsdag 6 januari 16:00Lilla scenen
Köp biljetter
fredag 7 januari 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
onsdag 12 januari 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
torsdag 13 januari 19:00Lilla scenen
Köp biljetter
Jelinek visar skickligt sprickorna men också hur hon förvandlas till sin egen svärmor
SvD
Livet tycks stå stilla, men scenerna susar förbi. Flyhänt dirigerar regissören Ellen Lamm sin ensemble in och ut ur Majs liv.
Expressen
…en målmedveten skildring av hur livet rinner mellan fingrarna, en idisslad bitterhet och ett undanstuvat husgeråd i taget.
DN

Medverkande

AvEfter Kristina Sandbergs romansvit
DramatiseringPia Gradvall och Magnus Lindman
Scenografi och kostymRikke Juellund
LjusTorkel Blomkvist, Erik Berglund
Peruk och maskSofia Ranow Boix-Vives, Nathalie Pujol
MusikMatti Bye

Trailer

Introduktion

Introduktion till Maj med Ellen Lamm, regissör.