HäxjaktenArthur Miller

Om uppsättningen

Premiär: 14 september 2019, Elverket
Speltid: 3 timmar, inklusive paus

"Djävulskt bra" DN

"Missa den inte. Den handlar också om dig" SVD

"en mångbottnad föreställning om masshysteri, drev och rättsäkerhet" UNT

"När Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern samarbetar i ”Häxjakten” skapas strålande teater" DN 

Läs mer

Några flickor har dansat i skogen en natt. Kanske nakna, kanske förhäxade. Prästens dotter var en av de som dansade. Hon ligger nu till synes medvetslös i sin säng, med familjen vid sin sida. Hon är givetvis ett oskyldigt offer. Någon måste ställas till svars! Snart är hela byn involverad.

Häxjakten är berättelsen om hur en händelse kan få fruktansvärda proportioner. Om masshysteri, maktberusning och vad som händer när alla räddar sig själva och ingen vågar säga stopp.

Arthur Millers berättelse är inspirerad av häxrättegångarna i amerikanska Salem 1692 och skrevs som en spegling av kommunistförföljelsen under McCarthy-eran i USA
på 1950-talet.

Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem, som på Dramaten tidigare regisserat uppsättningar som Swede Hollow av Ola Larsmo, Häxorna av Roald Dahl och Mary Page Marlowe  av Tracy Letts. Rekommenderas från 15 år.

Föreställningen är en samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Skådespelare från både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern medverkar.

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Fredag 6 december 18:00 Elverket numrerad Utsålt
  • Lördag 7 december 18:00 Elverket numrerad Utsålt
  • Torsdag 12 december 18:00 Elverket numrerad Utsålt
  • Fredag 13 december 18:00 Elverket numrerad Utsålt
  • Lördag 14 december 18:00 Elverket numrerad Utsålt

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Introduktion till Häxjakten

Dramatenpodden

Ett samtal om dramatikern Arthur Miller och hans plats i teaterhistorien, om senator McCarthy och 50-talets politiska häxjakt i USA samt om vår tids mediedrev, debattklimat och kopplingarna till den aktuella uppsättningen av Häxjakten.

Medverkande: Alexander Mørk-Eidem (regissör), Ellen Nyman (skådespelare), Staffan Ericson (medieforskare, docent vid Södertörns Högskola), Ulrika Josephsson (teaterproducent), (Karin Pettersson (journalist och författare, studerade 2017 på Harvard och MIT i USA, med särskilt fokus på populism, propaganda och högerextremismens framfart)

Moderator: Anneli Dufva (dramaturg och redaktör)