Furstinnan av AmalfiJohn Webster

Om uppsättningen

Premiär: 29 februari 2020, Stora scenen

Läs mer

Hederskultur. Hämnd. Humor.

Furstinnan är en ung, nybliven änka som nu vill råda över sitt eget liv och rike. Hennes mäktiga bröder vill till varje pris hindra henne från att gifta om sig. Hon lyssnar artigt på deras önskan, men har inga som helst ambitioner att lyda. Hon tänker gifta sig i smyg med sin älskade! Bröderna anar oråd, placerar en spion i hennes hov och utarbetar snart en fruktansvärd plan för att plåga sin syster.

Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker. En tragedi baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. En grotesk och drastisk berättelse om kvinnohat och fasa.

Pjäsen hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara i år har tre olika uppsättningar haft premiär. Nu spelas den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.

Regisserar gör Suzanne Osten, en av den moderna svenska teaterns förgrundsgestalter, nu för första gången på Dramatens stora scen. Översättningen har gjorts av Per Lysander. De två har tidigare samarbetat i en mängd sammanhang, bl.a. i grundandet av Unga Klara. De har tillsammans skrivit flera pjäser, där den kanske mest kända och spelade är Medeas barn.

”Här möter vi teaterhistoriens kanske första fullskaliga kvinna – lycklig, smart,  självständig, sexuell, skärpt och demokratisk” säger Suzanne Osten, regissör.

”Jag har alltid grubblat på varför det finns ett sådant kvinnohat och varför det i så hög grad är kopplat till kropp och sexualitet. Det finns många anledningar att spela den här pjäsen just nu.” 

Uppsättningen innehåller nyskriven musik av Niki & the Dove.  

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Fredag 28 februari – offentligt genrep 19:00 Dramaten, Stora scenen Köp biljett
  • Lördag 29 februari – premiär 19:00 Dramaten, Stora scenen Köp biljett
Se alla föreställningar

Regi

Suzanne Osten

Översättning

Per Lysander

Peruk och mask

Mimmi Lindell, Peter Westerberg

Scenografi och kostym

Anna Heymowska

Ljus

Torkel Blomkvist

Koreografi

Rasmus Ölme

Bilder från uppsättningen