Fedra/HippolytosJean Racine, Seneca och Euripides, i en version av Tora von Platen

Om uppsättningen

Premiär: 28 september 2019, Scenkonstmuseet
Speltid: ca 2 timmar, ingen paus
Rekommenderas från 15 år

Rikligt med rök från rökmaskin, stroboskop och hög musik förekommer i föreställningen. Dekoren är gjord av gips vilket gör att dammpartiklar förekommer. Om du har frågor vänligen kontakta kundservice@dramaten.se

I biljettpriset ingår även ett besök på Scenkonstmuseet som i samband med kvällsföreställningar av Fedra/Hippolytos håller extra öppet till kl 19.00. En introduktion till museet och huvudutställningen ges då kl 18.00.

"Ingela Olsson - Sveriges kanske mesta karaktärsskådespelare med sin råa och osentimentala spelstil - blåser liv i Fedra så att gipsen krasar under de dammiga gymnastikskorna." SvD

"Dialogen dansar fram, elegant och lätt…" Expressen

"Rasmus Luthander som den förförde styvsonen Hippolytos briljerar i sin förtvivlan." SvD

"Scenografin är kraftfull och vacker." Expressen

Samtal: Antikens kvinnor, 6 november kl 20:45. Läs mer

Läs mer

Drottning Fedra är ensam hemma. Hennes maktfullkomlige make, kung Theseus, är försvunnen sedan en tid. Kanske upptagen med en annan kvinna, kanske död i strid. Ingen vet. 

Fedra kan inte sluta tänka på sin styvson Hippolytos, trots att hon vet att det är omöjligt. Otänkbart. Fel. Hon plågas så svårt av sina känslor att hon överväger ta sitt liv. Men så kommer dödsbudet. Theseus kommer inte tillbaka.

Fedra/Hippolytos  är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa. 

I denna nya version av Tora von Platen, som utgår ifrån pjäser av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, framträder en ny bild. Vilken makt över sina liv har Fedra och Hippolytos, i skuggan av en auktoritär, våldsam man med hjältestatus? Hur påverkas maktbalansen när patriarken försvinner? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet?

Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos. Regisserar gör Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina: Dissekering av ett snöfall

Scenografin är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax. Nyskriven musik av Maria W Horn.

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Söndag 20 oktober 16:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
  • Onsdag 23 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
  • Torsdag 24 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
  • Fredag 25 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
  • Lördag 26 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
Se alla föreställningar

Bearbetning

Tora von Platen

Översättning

Göran O. Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg

Regi

Tatu Hämäläinen

Scenografi

Anastasia Ax

Kostym

Jenny Nordberg

Ljus

Susanna Hedin

Musik

Maria W Horn

Musiker

Magdalena Meitzner

Peruk och mask

Thea Holmberg

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Trailer

Dramatenpodden

Dramatikern och dramaturgen Tora von Platen samtalar med skådespelarna Ingela Olsson och Rasmus Luthander samt regissören Tatu Hämäläinen om den aktuella uppsättningen av Fedra/Hippolytos som spelas på Scenkonstmuseet.

Samtal: Antikens kvinnor

Samtal: Antikens kvinnor

I höst står två av antikens kvinnor i fokus, i tragedierna Ifigenia i Aulis och Fedra/Hippolytos. I samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder Dramaten in till ett samtal om antikens kvinnor, som ofta stod som centralfigurer i de grekiska dramerna– trots att de i 400-talets Aten hade begränsad makt och synlighet. Vad vet vi om antikens kvinnor? Hur berättar vi deras historia idag? Vad har vi att lära av dem?

6 november kl 20:45, Lilla scenen

Läs mer

I huvudrollerna

I huvudrollerna

Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos. Ingela Olsson och regissören Tatu Hämäläinen har tidigare samarbetet i uppsättningarna Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion och Dissekering av ett snöfall av Sara Stridsberg. Rasmus Luthander fick sitt stora publika genombrott i SVT-serien De dagar som blommorna blommar och gjorde på Dramaten nyligen en framträdande roll i farsen Förlovningen av Georges Feydeau, som blev en stor publikframgång.