Fedra/HippolytosJean Racine, Seneca och Euripides, i en version av Tora von Platen

Om uppsättningen

Premiär: 28 september 2019, Scenkonstmuseet
Rök från rökmaskin, stroboskop och hög musik förekommer i föreställningen

Läs mer

Drottning Fedra är ensam hemma. Hennes maktfullkomlige make, kung Theseus, är försvunnen sedan en tid. Kanske upptagen med en annan kvinna, kanske död i strid. Ingen vet. 

Fedra kan inte sluta tänka på sin styvson Hippolytos, trots att hon vet att det är omöjligt. Otänkbart. Fel. Hon plågas så svårt av sina känslor att hon överväger ta sitt liv. Men så kommer dödsbudet. Theseus kommer inte tillbaka.

Fedra/Hippolytos  är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa. 

I denna nya version av Tora von Platen, som utgår ifrån pjäser av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, framträder en ny bild. Vilken makt över sina liv har Fedra och Hippolytos, i skuggan av en auktoritär, våldsam man med hjältestatus? Hur påverkas maktbalansen när patriarken försvinner? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet?

Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos. Regisserar gör Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina: Dissekering av ett snöfall

Scenografin är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax. Nyskriven musik av Maria W Horn.

Biljetter

  • Föreställning Tid Scen Platstillgång
  • Fredag 27 september – offentligt genrep 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Köp biljett
  • Lördag 28 september – premiär 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Begränsad Köp biljett
  • Söndag 29 september 16:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Utsålt
  • Onsdag 2 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Utsålt
  • Fredag 4 oktober 19:00 Scenkonstmuseet Stora Salen Begränsad Köp biljett
Se alla föreställningar

Bearbetning

Tora von Platen

Översättning

Göran O. Eriksson, Magnus Florin, Hjalmar Gullberg

Regi

Tatu Hämäläinen

Scenografi

Anastasia Ax

Kostym

Jenny Nordberg

Ljus

Susanna Hedin

Musik

Maria W Horn

Musiker

Magdalena Meitzner

Peruk och mask

Thea Holmberg

Bakom kulisserna

I huvudrollerna

I huvudrollerna

Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos. Ingela Olsson och regissören Tatu Hämäläinen har tidigare samarbetet i uppsättningarna Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion och Dissekering av ett snöfall av Sara Stridsberg. Rasmus Luthander fick sitt stora publika genombrott i SVT-serien De dagar som blommorna blommar och gjorde på Dramaten nyligen en framträdande roll i farsen Förlovningen av Georges Feydeau, som blev en stor publikframgång.