Dramaten har beslutat att ställa in all publik verksamhet och alla föreställningar till och med den 17 mars 2021. Läs mer

CabaretRegi: Farnaz Arbabi

Om uppsättningen

Premiärdatum meddelas senare

Läs mer

Willkommen, bienvenue, welcome till Cabaret! Kliv in på Kit Kat Klub och låt dina bekymmer försvinna. Utanför blåser vinden snålt och kallt, hungern river och fattigdomen skär, men här inne är livet härligt, glatt och fullkomligt gränslöst. 

Den amerikanska musikalen Cabaret, av Joe Masteroff, sätts upp på Dramatens stora scen i regi av Farnaz Arbabi. Cabaret utspelar sig i det tidiga 30-talets Berlin, stadens nöjesliv är dekadent och de festsugna samlas på Kit Kat Klub. Samtidigt växer hotet från nazismen. Snart sipprar den in även på Kit Kat Klub. Vem kan fly och vem lämnas att dö? 

Levande musik på scen framförs av Damn! Bandet har tillsammans med artisten Timbuktu vunnit en grammis för bästa hiphop/soul-album 2012.

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Unga Klara. Hon är utbildad på Dramatiska Institutet och har regisserat teater, musikal och opera både i Sverige och utomlands. Arbabis egensinniga och samhällsaktuella uppsättningar har kritikerrosats och uppmärksammats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. För sin uppsättning av Invasion! på Stockholms Stadsteater och Utvandrarna på Riksteatern fick hon Expressens teaterpris 2006 och Svenska Teaterkritikers pris 2006.

2007 tilldelades hon Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium och utmärkelsen Årets Folkbildare. 2014 fick hon, tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens förnämsta fredspris.

På Dramaten har hon tidigare regisserat ≈ [ungefär lika med] samt Angels in America.

Joe Masteroff (1919 -2018) var amerikansk dramatiker, mest känd just för musikalen Cabaret. Masteroff baserade sitt manus till Cabaret på författaren Christopher Isherwoods bok Berlin Stories (vilken tidigare också legat till grund för filmen I am a Camera).

Musikalen Cabaret blev en stor framgång vid sin urpremiär på Broadway 1966. Den tilldelades åtta Tonys, bland annat för bästa musikal. Den filmatisering som sedan gjordes 1971 blev även den en succé. Cabarets betydelse har dessutom snarast kommit att öka med åren. Den spelas ständigt – inte minst på teatrar i Europa. Till Masteroffs andra verk hör Broadwaydebuten The Warm Peninsula, Desire under the Elms, baserad på Eugene O’Neills pjäs och She loves me, (baserad på Miklos Laszlos pjäs Parfymeriet från 1937 och Ernst Lubitsch film ”the Shop Around the Corner”).

CABARET
Manuskript: Joe Masteroff
Musik: John Kander
Sångtexter: Fred Ebb

Baserad på John van Drutens pjäs och Christopher Isherwoods noveller
Producent och regissör för originaluppsättningen i New York: Harold Prince
Teaterförlag: Nordiska ApS
Översättning: Rikard Bergqvist

Medverkande

Koreografi

Roger Lybeck

Scenografi

Jenny Kronberg

Kostym

Lena Lindgren

Peruk och mask

Mimmi Lindell, Thea Holmberg Kristensen

Ljus

Linus Fellbom