Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Ivan Vyrypajev född 1974 i Irkutsk, dramatiker, manusförfattare, skådespelare, film – och teaterregissör. Vyrypajev räknas som en av de främsta ryska dramatikerna just nu och spelas runt om i Europa i länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien Belgien, Polen, Bulgarien. Han utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Irkutsk 1995, därefter arbetade han i Magadan och på Kamtjatkahalvön , innan han 1998 återvände till Irkutsk  där han bildade sin egen teatergrupp. Samtidigt studerade Vyrypajev regi på distans i Boris Tjukins Teaterhögskola i Moskva.

Vyrypajev debuterade som dramatiker 1999 med pjäsen Sny som också spelades på teaterfestivalen i Moskva året därpå med honom själv i en av rollerna. 2001 flyttade han till Moskva där han var med och bildade gruppen Teatr.doc, som året därpå inbjöds till Paris för att spela  Sny. Samma år sattes pjäsen upp på Royal Court Theatre i London. 2006 var Vyrypajev med och startade en egen grupp,  Teatr Praktika i Moskva, en teater som han fortfarande leder. 2006 debuterade han också som filmregissör med Euforia, som tilldelades Lilla Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig.

I Sverige har Vyrypajev satts upp på Teater Galeasen där Olof Hansson regisserade Illusioner 2014 och Omfamningar 2017. Ivan Vyrypajevs dramatik hör hemma inom den postdramatiska teatern och han arbetar med uppbruten dramaturgi.

Berusade skrevs ursprungligen på uppdrag av Düsseldorfer Schauspielhaus där den hade sin urpremiär 2014. Den har sedan satts upp på Deutches Theater i Berlin, Det Kongelige Teater i Köpenhamn (i regi av Staffan Valdemar Holm) m.m. Tobias Theorell har tidigare regisserat pjäsen på Teaterhögskolan i Malmö 2017. Det är första gången Dramaten sätter upp en pjäs av Ivan Vyrypajev.