Dramaten har beslutat att ställa in alla föreställningar i Dramatenhuset till och med 30 april 2021. Läs mer

BerusadeIvan Vyrypajev

Om uppsättningen

Premiären 7 november 2020 är uppskjuten tills vidare. Läs mer

Speltid: ca 2 timmar och 40 minuter inklusive paus
Rök från rökmaskin förekommer i föreställningen.

Läs mer

Från barn och fulla får man höra sanningen, sägs det. Och i den här pjäsen möter vi inte mindre än fjorton kalasfulla personer under en händelserik natt laddad med insikter, infall och livsavgörande överraskningar.

Berusade är en existentiell komedi på avgrundens rand, där vi får vara med om en parmiddag med bankkollegor och hemmafruar, en svensexa i köket på en vegetarisk restaurang och ett ögonblick av omedelbar förälskelse mitt på gatan. Det handlar om en spretig grupp människor, som ändå har ett par saker gemensamt: De står alla inför något slags vägval i livet och de har alla försatt sig i ett tillstånd där ingen tanke verkar för stor, för dum eller för sann för att uttala. ”Det gud har i hjärtat, har den fulle på tungan”, som en av personerna i pjäsen säger.

Ivan Vyrypajev, född 1974, är en av den moderna ryska teaterns allra främsta dramatiker och spelas flitigt både i Ryssland och internationellt. I Sverige har man kunnat se hans pjäser Illusioner och Omfamningar på Galeasen.

Tobias Theorell har på Dramaten satt upp hyllade uppsättningar som Bortbytingen, Stolarna och Anna Karenina. I augusti 2020 tillträder han som konstnärlig ledare för Folkoperan.

Föreställningen är framtagen i nära samarbete med koreografen Lars Bethke. Bethke har en gedigen erfarenhet som regissör och koreograf på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Cirkus Cirkör.
 
Scenografi och kostym av Magdalena Åberg som tidigare arbetat med ett stort antal produktioner på Dramaten däribland BortbytingenDet blåser på månenJane Eyre och Fallna från månen.Förlag: Colombine Teaterförlag.

Bilder från uppsättningen

Fördjupning

Irena Kraus i samtal med Ivan Vyrypajev

”Mina hjältar borde skrika”

”Mina hjältar borde skrika”

När jag får en beställning att skriva för en teater, försöker jag vanligen besöka teatern först och se en föreställning där. Sätta mig mitt i salongen. Det är viktigt för mig att förstå hur en föreställning på just den här teatern skulle kunna interagera med sin publik.

Läs mer

Om Ivan Vyrypajev

Om Ivan Vyrypajev

Ivan Vyrypajev född 1974 i Irkutsk, dramatiker, manusförfattare, skådespelare, film – och teaterregissör. Vyrypajev räknas som en av de främsta ryska dramatikerna just nu och spelas runt om i Europa i länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien Belgien, Polen, Bulgarien.

Läs mer

"Det är något oemotståndligt med det drastiska"

Regissören Tobias Theorell om att balansera en svart historia med humor och om varför han vill sätta upp Berusade för andra gången.

Läs mer