Ambulans

En pjäs om trauma och läkande av Paula Stenström Öhman

Ambulans Poster2
Premiär
Urpremiär 17 september 2021
Speltid
2 tim 40 min, inklusive paus

Om uppsättningen

– Jaha, det här var ju trevligt... välkommen ner i underjorden ungefär. Ska vi bara vänta här?
–Typ.

Ambulans är en nyskriven och redan prisbelönad pjäs som balanserar mellan myt och verklighet. Med referenser till bland annat Dantes Inferno griper den rakt in i den högaktuella debatten om våld mot kvinnor i hemmet.

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

I centrum står två systrar, Katja och Helena, och Helenas son Simon. Via flashbacks, drömmar och minnesfragment får vi följa dem i underjorden en bit på vägen mot läkande. Vi får också träffa den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, vargbröderna Romulus och Remus, BUP-Monika, färjekarlen Carlos och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Det handlar om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut.

Paula Stenström Öhman är en hyllad och prisbelönt dramatiker och regissör som uppmärksammats för sina nervkittlande pjäser om den svenska samtiden, som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Hon har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material, även om pjäserna är fiktiva. Med Ambulans fortsätter hon sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från tidigare uppsättningar som People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean. 2020 tilldelades hon Daniel Sachs dramatikerpris för manuset till Ambulans

-

En samproduktion mellan Dramaten och Lumor med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad Kulturförvaltning och Sveriges författarfond.

Behöver du eller någon i din närhet stöd eller hjälp? Kontakta följande organisationer:

Kvinnofridslinjen.se Tel: 020-505050
Bris.se Tel: 08-116 111
Raddabarnen.se Tel: 08-698 90 00

Biljetter

torsdag 21 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
fredag 22 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
lördag 23 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
tisdag 26 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
onsdag 27 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
torsdag 28 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter
fredag 29 oktober 19:00Målarsalen
Köp biljetter

Medverkande

Scenografi och kostymAnna Heymowska
LjusEllen Ruge
MusikSæmundur Grettisson
Peruk och maskMimmi Lindell
DramaturgAnna Kölén
Träffsäker samhällskritik [...] Ambulans är Paula Stenström Öhmans hittills bästa pjäs, ett slags "Personkrets 3:1" för 2020-talet där hon genom ett par skamfilade existenser åter undersöker relationen mellan offer och förövare [...] berör - på riktigt.
SvD
Flera roll-figurer har ett direkt tilltal men ett undvikande beteende, skickligt balanserat av uppsättningens ensemble.
DN
Pjäsens komplexa komposition och säregna legering mellan dokumentärt och poetiskt material ger en djup klang. Det är dessutom roligt mitt i eländet. De fyra skådespelarna växlar makalöst vigt mellan roller...
Aftonbladet
[...] den klockrena gestaltningen. Eva Rexed och Maia Hansson Bergqvist är berusande som systrar, i kärlek och förtvivlan... Jonatan Rodriguez fångar BUP-Monika med bravur [...] Hansson Bergqvist är självlysande.
Expressen
Platsen är det anonyma storsjukhusets underjord, på Målarsalen ungefär lika besynnerligt skildrat som i Lars von Triers kultstämplade tv-serie "Riket.
SvD
Om du har vägarna förbi Stockholm i höst och älskar kvalitetsteater må du se Paula Stenström Öhmans Ambulans på Dramaten för en livsomvälvande scenupplevelse.
ETC

Trailer

Samtal Om Mannen List3

Samtal om mannen

Möt journalisten Kicki Sehlstedt, föreläsaren Peter Rung och psykoterapeuten Anneli Svensson i ett samtal om maskuliniteter och manlighet, hur samhället bemöter offer och förövare samt vilka normer som behöver förändras.

Introduktion

Introduktion till Ambulans med Paula Stenström Öhman, regissör.
Ambulans Cover2

Paula Stenström Öhman och Eva Rexed om arbetet med Ambulans

En social thriller. Ett Drömspel. En poetisk samhällelig satir. Dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman och skådespelaren Eva Rexed talar om arbetet med Ambulans. Det handlar om metoder, om pjäsens svåra frågor, men också om humor och absolut gehör – i både text och spel.
Dramatenpodden

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor