Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Samtida, tidlöst, poetiskt, rakt, sorgligt eller roligt. Novellen är stora frågor i ett litet format.

I samarbete med förlaget Novellix ger Dramatens skådespelare röst till fjorton noveller. Av författare som Merethe Lindström, Sara Stridsberg, Hjalmar Söderberg, Karin Boye och Martina Montelius. Korta berättelser att lyssna på när du vill, var du vill.

Ingela Olsson läser Vi var rovdjur

av Sara Stridsberg. En fjortonårig flicka på evig bilresa med sin pappa får plötsligt en syster. Men var kom hon ifrån?

David Book läser Herr Kadar

av Håkan Nesser. En liten grupp resenärer avnjuter dagarna i sakta mak på paradisön Mafia i Tanzanias kustband. Men något går snett under det traditionella midnattsdyket och den trivsamma tillvaron rubbas.

Thérèse Brunnander läser Snäckorna

av Karin Boye. En saknad mor och en far som sviker – 10 åriga Tord tänker då inte befatta sig med inkräktaren Sigrid, hans fars nya fru.

Marall Nasiri läser Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån

av Amanda Svensson. Två ungdomar möts vid Sveriges sydspets. En berättelse full av bultande tonårslängtan och ångest.

Kristina Törnqvist läser Tjänsteanden

av Selma Lagerlöf. Skomakarlärlingen Konstantin har inget till övers för det övernaturliga men sätter ändå ut för att hjälpa sin mästare att fånga in en tjänsteande åt denne. Men vad händer egentligen när han bestämmer sig för att behålla anden för sig själv?

Marie Richardson läser Ödelagda städer

av Merethe Lindström, i översättning av Urban Andersson. En mamma och hennes dotter är på utflykt. De vet inte vart de ska, de kör planlöst. I regnet står en liftare och plötsligt vill dottern, som aldrig har en åsikt om något, att de ska plocka upp honom.

Johan Rabaeus läser Den svarta katten

av Edgar Allan Poe, i översättning av Helena Hansson. En dödsdömd man tecknar från sin cell ner den rad fasansfulla händelser som har lett fram till det faktum att han fängslats.

Stina Ekblad läser Lycksalighet

av Katherine Mansfield i översättning av  Christina Stalby. En berättelse om en ung kvinnans fullständiga lycka, men också om livets grymma nyckfullhet.

Johan Holmberg läser Öknens alla blommor

av Per-Olov Enquist. ”Han tänkte: nu har hon vaknat, och åkt tillbaka till motellet, och sett att där är tomt. Och nu börjar allting. Och vad gör jag då.”

Ellen Jelinek läser Ulf gråter

av Martina Montelius. En egensinnig berättelse om en komplicerad relation mellan en mor och hennes son.

Danilo Bejarano läser Ravioli

av Klas Östergren. En berättelse om kärlek och makt, om att gå över gränsen och om allt som kan gå fel när man gjuter en betonggrund.

Andreas T Olsson läser Tuschritningen och tre andra historietter

av Hjalmar Söderberg. Ett urval från Söderbergs första novellsamling (1898), med berättelser om allt från klasskillnadernas konsekvenser till att få känna sig betydelsefull.

Electra Hallman läser Farväl, mitt kvinnofängelse

av Karolina Ramqvist. ”Vi var ju inga monster. Vi var mödrar, döttrar, systrar, flickvänner och till och med fruar. Vi hade det gemensamt att vi försökt lösa våra problem genom att misshandla och döda.”

Nina Fex läser Älven

av Anna-Karin Palm. Beskedet om Stefans olycka sätter igång tankar hos Britten. Tankar om livet, om drömmarna, om det som blev och inte blev. Älven är en novell om livets oväntade vändningar, och om dess förgänglighet.

Johan Ulveson läser Krukan

av Luigi Pirandello i översättning av Catharina Wallström. Don Lollò Zirafa är allt annat än en älskvärd person. Han ägnar sina dagar åt att anklaga grannarna i den sicilianska hemorten för de minsta av förseelser och styr arbetarna på sin olivgård med järnhand. Men det han vaktar allra mest är den nya kruka som köpts in för fyra onza och som ska fyllas med årets skörd.