Lindqvist Cecilia

Cecilia Lindqvist

Cecilia Lindqvist utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö 1993-96. Sedan dess har hon arbetat vid Älvsborgsteatern, där hon gjorde turnerande barn- och ungdomsteater samt på Nya Skånska Teatern med vuxenteater, kabaré och barnteater. Cecilia arbetade första gången på Malmö Stadsteater 1993, och därefter har hon arbetat på teatern sedan 2002.

Cecilia har arbetat med nyskriven svensk dramatik på Dramatiska teaterkompaniet i Malmö och medverkat i föreställningen Peep av Fredrik Ekelund på Teater Blå i Malmö. På somrarna har hon spelat sommarteater på Pildammsteatern och på Krapperups slott.

Hon var med i SVTs Mankell-filmatisering Villospår samt i rysarserien De drabbade. Cecilia har dessutom medverkat i Teatern.nu:s uppsättning av Som man vill ha det i regi av Ronny Danielsson, samt i musikalprojektet Fanny, också det i regi av Ronny Danielsson.

Våren 2014 medverkade hon i Teater Insites uppsättning Via Dolorosa på Bastionen i Malmö.

Varför ville du bli skådespelare?

– Jag har drömt om skådespelaryrket så långt tillbaka som jag kan minnas. Jag såg filmer och beundrade Ingrid Bergman och jag såg revyer och beundrade Eva Rydberg. Det var något med det där att få vara någon annan. Att allt var möjligt.

Vad är det roligaste med att vara skådespelare?

– Det är tre saker:
Ett är att öppna manuset och möta en ny text.
Två är att möta publiken.
Tre är att veta att det vi gör faktiskt kan påverka och förändra människor. Både oss själva och de som i publiken.

Vilket är ditt bästa teaterminne?

– Oj, det finns så många! Ett var när jag såg Les Miserables i London i slutet på 80-talet. Ett annat när jag såg Mary Stuart av Donmar Warehouse, också det i London. Jag gillar verkligen att åka till London och se teater!

Aktuell med Guds olydiga revben.