Terselius Lil

Lil Terselius

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få vara kreativ, att utmanas av nya samanhang vilket vidgar ens vyer, att få öva sitt mod, att tvingas vara rörlig till kropp och själ, att aldrig behöva sluta leka, att få uppleva magi tillsammans med andra i lyckliga stunder, helt enkelt att ibland få syn på människans villkor och vad det innebär att vara människa.

Vilket är ditt första Dramatenminne?
– Har jag verkligen lov att gå in genom sceningången i det här huset, gå vidare uppför några trappor till en loge där det står mitt namn på dörren?

Din starkaste teaterupplevelse?
Julia och Romeo på Operan 2012. Koreografi och regi: Mats Ek.

Vilken dramatiker har betytt mest för dig?
– Lars Norén.

Biografi

Lil Terselius tillhör Dramatens fasta ensemble.

Efter utbildning vid Statens skola för scenisk utbildning i Stockholm 1967-70 har hon varit knuten till Dramaten.

På tv har hon bl a medverkat i De tre från Haparanda, Selambs och Det var då och har även varit programledare i Teatercaféet från Örebro tillsammans med Per-Eric Nordquist.

På film blev hon Guldbaggebelönad för rollen som Lydia i Den allvarsamma leken, regi Anja Breien. 1980 fick hon de italienska filmkritikernas pris vid filmfestivalen i Venedig för sin insats i Førfølgelsen, regi Anja Breien. På Helsingborgs Stadsteater spelade hon Sally Bowles i Cabaret 1978 och på Oscarsteatern medverkade hon år 2000 i musikalen Chicago. Samma år tilldelades hon Dramatens O’Neill-stipendium. År 2004 tilldelades hon medaljen Litteris et artibus.

Medverkar 2014 i Dödspatrullen.

Tidigare på Dramaten

Bilder