Kovács Angela

Angela Kovács

Hur mår du precis innan går upp på scenen?
– Som en galopphäst strax innan ett lopp. Som om kroppen är fylld med kolsyra och hjärtat håller på att hoppa upp i halsen på mig. Tom och proppfull på samma gång.

Vilket är ditt bästa Dramatenminne?
– Stunderna med Erland Josephson och påklädaren "Wärmlands-Anna" i pauserna av Natt och drömmar på Målarsalen. Rummet sprängfyllt av klokskap och kärlek, samtal man aldrig ville skulle ta slut.

Om du inte hade blivit skådespelare, vilket yrke hade du valt?
– Trädgårdsmästare.

Biografi

Utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg 1987-90. På Göteborgs Stadsteater har hon bland annat medverkat i Kung Lear, Tre långa kvinnor, Kliniken, på Riksteatern i Bildmakarna och på Helsingborgs Stadsteater i Skönheten i byn. På TV har hon medverkat i Solsidan och Morden i Sandhamn.

Angela har spelat Irene Huss i tolv filmer som bygger på Helene Turstens deckare om kriminalinspektör Irene Huss. Hennes inläsning av Minnet av en smutsig ängel av Henning mankell nominerades hösten 2012 till Stora ljudbokspriset.

På Dramaten har hon bland annat medverkat i Tio exempel på kärlek, Påsk, Gengångare, Natt och drömmar, Jungfruleken, Misantropen och Under belägring.

Aktuell med De oroliga.

Bilder