Engman Peter

Peter Engman

Ditt bästa Dramatenminne?
– Ett av mina finaste minnen är utan tvekan när jag spelar Farbror Blå på Dramatens stora scen och står gömd i en bokhylla. När jag plötsligt öppnar en dold dörr i bokhyllan och tittar fram och utbrister "Jag är inte här!", stoppar in huvudet igen och slår igen dörren. Då fylls salongen av ett barnskratt utan dess like från hundratals ungar som är på teaterbesök tillsammans med sina föräldrar. Det värmer mig än idag.

Om du inte hade blivit skådespelare, vilket yrke hade du valt?
– Om jag nu inte valt att utbilda mig till just skådespelare så tror jag att författare skulle ha passat mig utmärkt. Även läkaryrket fascinerar. Men kanske mest av allt trädgårdsmästaryrket. Tänk att få arbeta hela dagen i en trädgård. Det är få saker som får mig att må så omedelbart bra som när jag får tillbringa några timmar i trädgården. Det är hårt arbete men samtidigt väldigt avkopplande.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det finaste med mitt jobb är nog att få undersöka mänskliga tillkortakommanden tillsammans med andra. Att gemensamt tydliggöra en dramatikers avsikt med en pjäs. Att få arbeta tillsammans med människor i alla åldrar med en gemensam målsättning. I en uppsättning på Dramaten fick jag nöjet att arbeta med en skådespelare som fyllt nittio år. Det tyckte jag var väldigt intressant. Det är få arbetsplatser som klarar det. Som förstår värdet av inarbetad kunskap.

Biografi

Peter Engman utbildade sig på Teater- och Operahögskolan i Göteborg 1993-1997. Har gjort titelroller som Hamlet på Göteborgs Stadsteater regi Jasenko Selimovic 1997, Nicholas i Nicholas Nickleby regi Georg Malvius på Stockholms Stadsteater 1999. På samma teater Howie Lee i Howie the Rookie i regi av Håkan Lindhé 2002. Gjorde även Brick i Katt på hett plåttak i regi av Björn Melander 2003.

På TV har vi sett honom i SVT:s  Min f.d familj samt även huvudroller i långfilmer som Stora och små män och Suxxess. Peter medverkade även i långfilmen När mörkret faller i SVTs julkalender 2010 Hotell gyllene knorren.

På Dramaten har han de senaste åren medverkat i bland annat Vargtimmen, Två herrars tjänare, Hedda Gabler och Till Damaskus. År 2013 kunde vi se honom i Jag försvinner.

Bilder