Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Josette Bushell-Mingo

Josette Bushell-Mingo.

Josette Bushell-Mingo är regissör, skådespelare, sångerska och konstnärlig ledare för The National Black Theatre of Sweden.

Hennes uppsättningar och arbete har kritikerrosats och prisats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. Hon har arbetat på The Royal National Theatre och The Royal Shakespeare Company i England. 2006 tilldelades hon Den Brittiska Imperieorden för sitt arbete i teaterns tjänst. 2012 tilldelades hon både Stockholms stads kulturpris, hederspris i kategorin scenkonstnär och Språkrådets Minoritetsspråkspris. Hennes betydelsefulla arbete gjorde att hon 2013 tilldelades utmärkelsen Kruthmedaljen av Sveriges Dövas Riksförbund. 2018 tilldelade hon Per Ganneviks stipendium.

I Storbitannien har Josette tilldelats TMA award för bästa skådespelerska och nominerats till ett Olivier award för bästa skådespelerska i en musikal.

Hon är också verksam som lektor och prefekt vid Institutionen för skådespeleri på Stockholms Konstnärliga Högskola.

På Dramaten har hon satt upp The Door of No Return.