Stora scenen är teaterns huvudscen, med plats för 770 åskådare. Den har i stort sett samma utseende idag som vid teaterns invigning år 1908. Stora scenen har en vridscen på 15 meter i diameter.

I anslutning till Stora scenen ligger Marmorfoajén där Paulikafét erbjuder publiken ett varierat utbud före föreställningen och i pausen. Marmorfoajén är byggd av italiensk vit marmor och pryds bland annat av Carl Larssons takmålning "Dramats födelse".

När Dramaten invigdes den 18 februari 1908 var Mäster Olof av August Strindberg öppningsföreställning. Salongen var inredd i de svenska färgerna blått och gult. Den blå färgen har varit en källa till hetsiga diskussioner under årens lopp. 1934 förvandlades salongen från blå till röd och den ursprungliga blågrå färgen kom inte tillbaka förrän vid renoveringen 1988.

Hur når jag Stora scenen med rullstol?

Entré sker via sceningången, Nybrogatan 2. Använd den högra hissen för att nå parkett, första, andra och tredje raden (balkongen). Tre rullstolsplatser finns på vänster sida parkett på bänk 9.

Vid behov av rullstolsplats, vänligen informera biljettkassan när ni köper biljett och någon av våra publikvärdar vid ankomst. Detta gäller samtliga scener på Dramaten.

Hörhjälpmedel

Stora scenen är utrustad med teleslinga och IR-slingor. Teleslingan ställs in till den egna hörapparaten.

IR-slingor erbjuder två möjligheter:
1. Du kan låna ett par hörlurar med inbyggd IR-mottagare.
2. Du kan även låna ett 'halsband' med fasthängd IR-mottagare. Detta 'halsband' är en lokal egen teleslinga som sänder en signal som kan tas emot av den egna hörapparaten.

IR-mottagarna finns tillgängliga för utlåning via publikvärdarna.