Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet till och med 30 april 2021. Läs mer

Svenska hijabisav America Vera-Zavala

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Svenska hijabis

Nypremiär: 2 mars 2017, Målarsalen
Speltid: ca 1 timme, ingen paus

"Politiskt med glimten i ögat om att bära slöja" SvD
"den vänder sig lika mycket till dem som bär slöja som till oss andra, mer eller mindre fördomsfulla. Ta chansen att ta del av dessa stycken liv!" SvD
"Personligt om kvinnor i hijab" DN
"Svenska hijabis" är egentligen inte ett inlägg i en existerande debatt, inte en inbjudan till för eller emot-tänkande, tvärtom. Det är helt enkelt ett dramatiserat möte med just dessa personer (...) som talar från scenen i egenskap av sig själva. De berättar, vi lyssnar." DN
"Föreställningen är rak och enkel och mycket vacker (…) Självklarheten övertygar och turnén över landet blir en viktig folkbildande insats. Respekt!" Aftonbladet
"berör från den första repliken till den sista" Feministiskt Perspektiv
"så starkt att det brister inom mig" Feministiskt Perspektiv

Läs mer

Svenska hijabis är ett gästspel av CommunityTeater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Efter urpremiären på Dramaten beger sig föreställningen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour. Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

Se även Svenska hijabis hemsida och läs America Vera-Zavalas debattartikel om hijabis i Göteborgs-Posten.

Medverkande

Regi och manus

America Vera-Zavala

Medverkande

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane, Shama Vafaipour

Koreograf

Paloma Madrid

Kostym

Ensemblen

Ljus

Mira Svanberg

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

America Vera-Zavala och hijaben

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis vill America Vera-Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige. Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.

Dramatikern America Vera-Zavala debuterar som regissör med Svenska hijabis. I det konstnärliga teamet ingår också koreografen Paloma Madrid och ljusdesignern Mira Svanberg. Dessutom dokumenteras föreställningen av fotografen Elin Berge som 2006 gav ut boken Slöjor (Atlas).