Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Performance Lecture: Om rädslaDramaten&

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om föreställningen

Premiär: 11 september 2018, Lilla scenen
Längd: Cirka 50 minuter, utan paus

Läs mer

Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den?

I Performance Lecture: Om rädsla berättar psykologiforskaren Armita Golkar om vad som händer med oss i situationer då vi upplever oss hotade och rädda, en föreläsning och upplevelse i regi av Alexander Mørk-Eidem.

Vi är programmerade att urskilja hot genom att lära oss av våra egna erfarenheter men också genom att dra nytta av andras. På så sätt kan rädslor spridas snabbt mellan människor, och när allt ställs på sin spets, göra skillnad mellan liv och död. Men långt ifrån alla våra rädslor är rationella. Var kommer de ifrån och hur kan vi göra oss av med en rädsla som utgör ett hinder i livet?

Armita Golkar, född 1983 i Iran, är psykologiforskare vid Karolinska Institutet och anknuten forskare vid Stockholms Universitet, specialiserad på rädsla. Utöver sin forskning och undervisning håller hon även föreläsningar för allmänheten och har medverkat i bland annat BBC, Fråga Lund och dokumentärserien Sociala monster i SVT.

Alexander Mørk-Eidem är regissören bakom succéer som Djungelboken och De tre musketörerna på Kulturhuset Stadsteatern och har på Dramaten bland annat satt upp Ivanov av Leo Tolstoj, Swede Hollow av Ola Larsmo och nu senast publiksuccén Häxorna av Roald Dahl. I hösten 2018 är han aktuell med Mary Page Marlowe av Tracy Letts på Stora scenen.

Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg, är ett format på Dramaten som arrangeras inom ramen för Dramaten&. Programmet rymmer ett återkommande samarbete mellan Dramaten& och Nobel Center som tar sitt avstamp i olika forskares vardag. Ett nytt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Tidigare har den omtalade robotforskaren Danica Kragić Jensfelt gjort en Performance Lecture om robotar och professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson om universum.

Presenteras av

I samarbete med

Medverkande

Dramaturgi

Mia Törnqvist

Ljus och rum

Jenny Ljungberg, Johan Sundén

Se tidigare Performance Lectures

Performance Lecture: Om robotar

Performance Lecture: Om universum