Oidipus/AntigoneSofokles

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 3 november 2017, Stora scenen
Speltid: Cirka 2 timmar och 30 minuter, inklusive paus
Rollen som Antigone spelas av Ana Gil de Melo Nascimento i februari 2019
Svensk och engelsk text 6/2 via app i mobil eller surfplatta, läs mer

"Med 'Oidipus/Antigone' befäster Eirik Stubø sin position som den förtätade stämningens mästare." DN
"Stubøs uppsättning är självklar, mäktig och nedtonad. Ensemblen lyser av sällsam närvaro" SvD
"en mycket vacker uppsättning, uppfordrande på ett inbjudande vis" Aftonbladet
"Enastående, starkt, magiskt, berörande och mångbottnat" Kulturbloggen

Oedipus/Antigone, by Sophocles

Premiere: 3 November 2017, Stora scenen
Duration: Approximately 2 hours and 30 minutes, with intermission
Swedish and English subtitles on smartphone or tablet through app on all dates, read more.

Läs mer

Eirik Stubø regisserar Sofokles dramer Oidipus och Antigone i en version av Marie Lundquist efter Emil Zilliacus och Hjalmar Gullbergs översättningar.

Oidipus är en tragedi från 427 f.Kr. med deckarliknande inslag. Kung Oidipus försöker hitta personen som mördade hans företrädare på tronen. Snart läggs ledtrådarna ihop och pekar mot honom själv. Dessutom verkar den fruktansvärda spådomen om att Oidipus skall döda sin far och äkta sin mor redan ha slagit in. Tragedin får sin fortsättning i Antigone, skådespelet om dottern som vänder sig mot makten för att få ge sin bror en värdig begravning. Trots hot om dödsstraff vägrar hon att vika sig. Här ställs lagen mot moralen och kungens makt mot gudarnas.

Eirik Stubø har sedan han tillträdde som teaterchef på Dramaten regisserat Och ge oss skuggorna av Lars Norén, Den goda viljan av Ingmar Bergman och En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson. 

Dag Kronlund, Dramatens arkiv- och bibliotekschef, skriver om Dramaten och de gamla grekerna. Läs mer.

Eirik Stubø directs Sophocles' dramas Oedipus and Antigone in Marie Lundquist's adaptation of translations by Emil Zilliacus and Hjalmar Gullberg.

Oedipus, a tragedy from 427 BCE, has aspects of the detective story. King Oedipus is trying to find the person who murdered his predecessor on the throne. When the clues are pieced together they lead to him. Furthermore, it seems that the dreadful prophesy that Oedipus will kill his father and marry his mother has already come to pass. The sequel to this tragedy is Antigone, about the daughter who defies those in power so she can give her brother a proper burial. Despite the threat of execution, she refuses to back down. This is a clash between the law and morality, the king's power and that of the gods.

Since becoming Head of the Royal Dramatic Theatre, Eirik Stubø has directed And Give Us the Shadows by Lars Norén, The Best Intentions by Ingmar Bergman and One Summer Night in Sweden by Erland Josephson.

Översättning

Emil Zilliacus och Hjalmar Gullberg

Bearbetning

Marie Lundquist, Eirik Stubø och Cecilia Ölveczsky

Scenografi och kostym

Kari Gravklev

Ljusdesign

Ellen Ruge

Ljuddesign

Björn Lönnroos

Peruk och mask

Peter Westerberg och Lena Bouic-Wrange

Barnstatister: Antigone

Alva Edman, Gerda Englund, Beatirce Evang, Tekla Lovén

Bakom kulisserna

Filosofiska rummet om Antigone 14/11

Oidipus – föreläsning 17/11

Tre frågor till regissören

Eirik Stubø, nära 2500 år har gått sedan Oidipus och Antigone spelades för första gången. Vad tänker du om teatern och denna långa tid?

– Det är en stor gåta hur det vi kallar teater plötsligt uppstår under den grekiska antiken – och sedan försvinner. En kort tid flammar det upp, med dramatiktävlingarna på Dionysosteatern i Aten som en del av firandet varje vår av den store guden som var både vinets och teaterns beskyddare. Vi får fyra stora dramatiker som ännu spelas på världens scener – Aischylos, Sofokles, Euripides och Aristofanes. En storhetstid på ungefär åtta decennier, mer är det inte. Och sedan slocknar det och blir länge ganska mörkt igen. Det är intressant att det hastiga uppblossandet så klart sammanfaller med demokratins födelse. Dionysosteatern var ju inte bara en teater, utan också platsen för politiska medborgerliga diskussioner. Och dramatiken var – bland annat – en metod att gestalta de stora frågorna. Det är ingen slump att Aischylos’ trilogi Orestien slutar med en politisk omröstning, som inte skiljer sig så mycket från vad som sker i varje parlament: ja eller nej till ett förslag.

Vad finner du i de båda pjäserna?

Den fruktansvärda spådomen som lagts på Oidipus. Den svåra konfrontationen mellan statsmannen Kreon och Oidipus’ dotter Antigone. Men egentligen fascineras jag mest av att finns en påtaglig osäkerhet om hur mycket vi egentligen förstår av vad som sker i pjäserna, vad det betyder. Och det är spännande för mig som regissör att försöka förstå det, tillsammans med skådespelarna och publiken. Det finns en påfallande olikhet mellan pjäserna. I Kung Oidipus lutar sig Sofokles i hög grad mot den ursprungliga myten, medan han i Antigone talar mer direkt och politiskt till sin tid. Men de har en sak gemensam – båda pjäserna kan ses som författarens kommentarer till frågan om medborgarens förhållande till staten, just sådant som de samtida statsfilosoferna och politikerna sysslade med. På så vis kan man säga att Sofokles skriver två moraliteter – men han är en betydligt större diktare och gestaltare än moralist, och ambivalensen och de inre motstridigheterna överlever moralen. Därför läser vi och spelar ännu hans pjäser. Och därför fortsätter filosoferna att uttolka Kreons och Antigones positioner – från Aristoteles till Hegel och Kierkegaard till Judith Butler och Martha Nussbaum.

Vad tänker du om spelsättet i den antika teatern?

– Jag tycker just att det är tänkvärt att vi vet så litet om hur de gamla grekerna egentligen gjorde teater. Hur lät det, hur såg det ut, hur uppträdde publiken? Gissningsvis var relationen till äldre liturgiska uttrycksformer betydligt mer framträdande än vi idag tänker på. Från början fanns bara kören, och ur den framträdde dramat när en första skådespelare avskilde sig, och sedan en till och en till. Men hela den dåtida teatern fick sin auktoritet och legitimitet från en bevarad liturgisk tradi- tion. Vilket gör att jag inte uppfattar kören som bara stående bredvid, kommenterande. Kören är snarast den avgörande rösten.