Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Kungligaste teaternAnna Vnuk

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 8 mars 2018, Lejonkulan
Speltid: 1 timme och 5 minuter, utan paus
Rekommenderas för alla 10 år och uppåt
Ladda ner lärarmaterial till uppsättningen här.

"Hur kan man inte älska teater efter detta?" SvD
"Anna Vnuk bjuder på en ljuvlig teaterkaramell" SvD
"det är faktiskt stort" Expressen
"teatermagi" DN
"Rashid gör sin roll alldeles självklar och drabbande." DN

Läs mer

”Teater är hantverk och passion. Det ena kan du lära dig och det andra har du, Julia.”

Julia vet ingenting om teater – bara att hon älskar det! Hon älskar fantasin, hur låtsas blir på riktigt. När hon är ensam i sitt rum drömmer hon sig bort och tittar på klipp från musikaler, operor och pjäser. Kristina från Duvemåla är bäst. Det känns tryggt att det någonstans finns någon som vet hur det känns. Kristina vet. Kristina från Duvemåla har gud och Julia har Kristina.

Men Julia längtar efter att se skådespelarnas ansikten på nära håll, vara i själva rummet tillsammans, känna lukten. Hur luktar det? Damm? Blir det varmt av strålkastarna? Gråter de på riktigt? När hon googlar efter den mest berömda teatern hittar hon Dramaten, den kungliga teatern. Hon bestämmer sig för att åka dit, helt själv! Men när hon letar efter biljettkassan går hon vilse i det stora huset – och snubblar plötsligt in på en repetition. Där står en drottning och en prins i full mundering, och snart är Julia en del av allt det märkliga.

Kungligaste teatern är en pjäs om trösten i att kunna skapa andra världar när den verkliga är för jobbig, en varm kärleksförklaring till teaterns magi.

Anna Vnuk är koreograf, dramatiker och regissör, känd för verk som Solofestival med mig själv, Anna Vnuk sätter upp Cats, Kära medborgare och Hårdare snabbare Anna Vnuk. Hon har också regisserat Grotesco – en näradödenrevy och nyligen skrivit, regisserat och medverkat i Hela familjen på Skärholmen-Stadsteatern. Nu debuterar hon på Dramaten! 

Regi

Anna Vnuk

Scenografi och kostym

Jenny Kronberg

Ljusdesign

Jesper Larsson

Bilder från uppsättningen