HäxornaRoald Dahl

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 18 januari 2018, Lilla scenen
Spelas på Stora scenen från 28 april
Speltid: cirka 1 timme och 40 minuter, utan paus
Rekommenderas från 7 år
Rök och rökning med örtcigaretter förekommer i föreställningen

”roligt, fantasifullt, musikaliskt och lekfullt” Expressen
”en fartfylld föreställning proppad med hårresande scener, finurliga kostymer, situationskomik, dråpliga repliker” Södermanlands nyheter
”Träffsäker häxorgie” Aftonbladet
”Alexander Mørk-Eidem och ensemblen spar inte på krutet.” SvD
”Det är fantastiskt att få uppleva barn- och ungdomsteater på högsta nivå.” Kulturbloggen

Läs mer

Häxor finns. De finns faktiskt överallt. Och de vill döda alla barn! 

Men de ser inte ut som i sagorna – de ser ut som helt vanliga kvinnor! Kanske är din lärare en häxa. Eller tanten mittemot på bussen. Eller hon som river biljetterna på teatern. Men, de går faktiskt att känna igen om man vet vad man ska titta efter. De bär nämligen alltid handskar. Deras saliv är blåaktig. Och de bär alltid peruk för att dölja sina fnasiga, bara skallar!

Roald Dahls älskade barnskräckis blir nu teater i regi av Alexander Mørk-Eidem. Här möter vi den föräldralösa pojken som flyttar till sin mormor – och av henne får veta att häxor finns på riktigt. Innan han vet ordet av det befinner han sig mitt i stridens hetta! Bara han kan rädda alla Englands barn!

Regissören Alexander Mørk-Eidem är framförallt känd för en rad succéer på Kulturhuset/Stadsteatern.

Biljetter

Översättning

Ragnar Strömberg

Dramatisering

David Wood

Scenografi

Christian Friedländer

Kostym

Jenny Ljungberg

Peruk och mask

Linda Hyllengren och Lena Bouic-Wrange

Statister

Anna Adolfsson, Siw-Marie Andersson, Theodora Baysal, Camilla Rensgård, Hervor Sjöstrand, Annika Stenlund

Bakom kulisserna

Häxor

av Sven-Hugo Persson

Människor har sedan urminnes tider trott på trollkarlar och häxor, folk med magiska krafter och övernaturliga egenskaper.

I samband med att den kristna tron segrade i Europa började man se häxor som farliga. Mot slutet av medeltiden spreds tron att de stod i förbund med djävulen. Under 1600- talet startade de så kallade häxprocesserna, där kvinnor pekades ut som djävulens redskap och som orsak till missväxt och sjukdomar och dömdes till döden.

Man tänkte sig att häxorna samlades till särskilda fester på Blåkulla, dit de for på kvast på skärtorsdagen eller valborgs-mässoafton för att festa med djävulen. Svenska traditioner som påskeldar, påsk-kärringar och valborgsmässobål påminner om de här föreställningarna. Den elaka häxan dyker sedan upp i folksagor som Hans och Greta och i Axel Wallengrens Sagan om Pomperipossa och den långa näsan och som Elsa Beskows Häxan Avundsjuka och de lär fortsätta att dyka upp!

Roald Dahl – munter och makaber

av Sven-Hugo Persson

Roald Dahl var en ovanligt stor författare, nära två meter lång faktiskt. Han blev också mycket framgångsrik, 250 miljoner exemplar lär ha sålts av hans böcker världen över.

Han föddes i Wales 1916. Hans föräldrar kom från Norge och sonen fick sitt förnamn från den norske polarforskaren och nationalhjälten Roald Amundsen. Han fick tidigt höra de norska folksagorna om troll och tappra pojkar och vem vet om inte det påverkade den blivande författaren till Häxorna.

Som många andra brittiska barn skickades han till en internatskola. Där kunde rektorn prygla elever och de äldre pojkarna kunde misshandla de yngre. Roald Dahl hatade skolan. Kanske var det en orsak till att han sedan kom att skriva barnböcker, där starka barn lyckas besegra elaka och farliga vuxna.

En ljuspunkt var att chokladfabrikanten Cadbury lät skolans elever provsmaka nya chokladkakor. Unge Roald fantiserade om att skapa en alldeles ny och särskilt god kaka som skulle falla Mr Cadbury på läppen. Och det är den fantasin som går igen i barnboken Kalle och choklad- fabriken, som har blivit film två gånger, först med Gene Wilder och sedan med Johnny Depp.

Under andra världskriget blev Roald Dahl stridspilot i Royal Air Force. Två gånger blev han sårad och till slut placerad som flygattaché på brittiska ambassaden i Washington, där han också sysslade med underrättelseverksamhet.
Under tiden i USA började han skriva noveller. Ofta hade de en kuslig handling och överraskande slut.

I Sverige kunde man från och med 1950-talet läsa hans rysarnoveller i Vecko-Revyn i avdelningenVeckans chock, som illustrerades av ”skräckmästaren” Hans Arnold. Några blev underlag till tv-serien Alfred Hitchcock presents, också visad i Sverige. Ett exempel är novellen Lammsteken, där polisen aldrig hittar ett visst mordvapen. Det är nämligen en fryst lammstek, som mörderskan sedan lagar till och bjuder polisen på middag.

Mest ihågkommen och älskad är han idag för en lång rad barnböcker. Förutom Häxorna bland annat Herr och fru Slusk, Matilda (som blev musikal 2010) och Den fantastiska räven, som också har filmats. Roald Dahl avled 1990.

Det finns numera en Roald Dahl-dag som firas den 13 september, alltmedan nya generationer av läsare gläds åt hans makabra humor och muntra berättarglädje.