Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Flickland: Det nya normalaav Jörgen Dahlqvist

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Urpremiär: 21 september 2017, Tornrummet
Speltid: cirka 1 timme och 5 minuter, utan paus
Rekommenderad ålder: Från 10 år

"Poetiskt, roligt och träffande" DN
"konsekvent, smart och (mar)drömskt" SvD
"livfullt energisk Pippi Långstrump 2.0." SvD

Läs mer

Flickland: Det nya normala är en drömlik, absurd, läskig och rolig föreställning med skådespelare, robotar och maskiner. Skräckfantasier och önskedrömmar tränger sig på, dröm och verklighet blir omöjliga att skilja åt. Rickie lever ett vanligt liv med vanliga föräldrar, vanliga kompisar och vanliga intressen. Men när hennes föräldrar plötsligt skiljer sig och mamman träffar en ny slungas hon på en sekund ut ur den trygghet hon alltid tagit för given. Världen är helt förändrad. Plötsligt kan hon inte lita på någonting! Är mammas nya verkligen en människa? Tänk om mamma är en robot?

Flickland: Det nya normala är den första delen i Flickland-trilogin på Unga Dramaten.

Regissören Erik Holmström startade 2014 Malmö Dockteater, och har gjort succé med dockteaterföreställningar för vuxna som Funktionell dumhet och Skvalpet. För vuxna regisserade han också succéuppsättningen Scum-manifestet på Turteatern. Manusförfattaren Jörgen Dahlqvist driver Teatr Weimar i Malmö som sedan början av 2000-talet varit en framstående frigruppsteater.

Regi, scenografi och dockkoncept

Erik Holmström

Scenografi och kostym

Jenny Ljungberg

Ljusdesign

Jesper Larsson

Peruk och mask

Lena Strandmark, Melanie Åberg och Kjell Gustavsson

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Erik Holmström, du har regisserat föreställningen Flickland: Det nya normala. Även tidigare har du gjort föreställningar med dockor och pappfigurer. Vad är grejen med dockor?
En docka har ju inget liv, den är gjord av döda material. Det kan vara allt från lera till pingisbollar eller tejp, men när en människa tittar på dockan så kan den plötsligt verka levande. Jag kan inte sluta fascineras av det. För mig är det magi! Det blir ett parallellt universum, en alternativ verklighet. Ibland liknar dockorna den vardagliga verkligheten och ibland är de utflippade och konstiga. I dockornas värld kan allt hända!

Hanna Pettersson, du är attributmakare på Dramaten. Det betyder att du bygger eller skapar de saker som ska vara med i föreställningen om de inte finns att köpa. Vad var roligast och svårast med att göra dockorna till Flickland: Det nya normala?
Det roligaste var att komma på vad dockorna kunde tillverkas av. Regissören Erik och scenografen Jenny ville att jag skulle använda saker som nästan alla har hemma eller som är lätta att skaffa. Ögonen är gjorda av pingisbollar och man kan använda frigolit, en gammal hink, pinnar och gummiband. För att få ögonen att röra sig i sidled har jag använt samma sorts mekanik som i en radiostyrd bil, den som gör att framhjulen svänger. Det svåra har varit att hitta tekniska lösningar som inte tar alltför stor plats, eftersom det behövs en motor för ögonen och en annan för munnen inne i samma huvud. Det har krävt en hel del fantasi och uppfinningsrikedom.

Hur skulle din egen robot eller docka se ut?

Beskriv med bild eller ord och maila till oss, [email protected].
Ett urval av de insända förslagen kommer att läggas upp på vår hemsida.