Rådande situation påverkar biljetter i oktober. Läs mer

Figaros bröllopav P.A.C. de Beaumarchais

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 12 januari 2017, Stora scenen
Speltid: Cirka 2 timmar och 50 minuter inklusive paus
Det förekommer cirka 30 sekunder av stroboskop i föreställningen

"Förförande galenskap" Aftonbladet
"en hejdlöst komisk och varmhjärtad föreställning" Kulturbloggen 
"Det är som att se åtta uppsättningar på en gång. Man får mycket för pengarna: slapstick, kabaré, fars, historisk och politisk pjäs, opera, teatersport, allsång och musikal" Kulturnytt 
"Figaros bröllop är mycket tillgänglig teater, med stora gester och många kostymbyten" SvD 
"en utflippad sagovärld där precis allt är möjligt" UNT 
"en stark, rolig och välspelad föreställning" Teateristan.se

Läs mer

Den galna dagen är mer galen än någonsin! En musikalisk och lekfull uppsättning i kabarékostym som blandar disco och Mozart, erotik och politik, allvar och fars.

Figaro och Susanna ska gifta sig. Båda är tjänstefolk till en greve som lider av åldersnoja och sviktande framgångar hos det motsatta könet och därför försöker använda alla möjliga maktmedel för att få till det med Susanna. Något som Figaro, Susanna och grevens hustru tänker förhindra. Att husan Marcellina älskar Figaro i hemlighet och att grevens unge page Cherubino är galet attraherad av alla kvinnor gör inte bröllopsbestyren enklare... Innan dagen är över har alla roller och relationer vänts upp och ned.

Denna pjäs, förlaga till Mozarts älskade opera med samma namn, blev en stor succé efter premiären 1778 – och ett subtilt startskott till den franska revolutionen genom sitt fräcka förkastande av adelns privilegier. På Dramaten spelades den för första gången redan 1799.

När regissören Tobias Theorell, senast Dramatenaktuell med De stora vidderna, tar sig an denna klassiker skapar han en vild blandning mellan olika stilar som förstärker verkets ytterligheter snarare än att försöka tona ner dem. En utgångspunkt som anknyter till pjäsens ursprungliga titel: Den galna dagen, eller Figaros bröllop. Publiken guidas genom handlingen av Andreas T OIsson som vill förklara så att allt blir precis rätt för publiken och samtidigt se till att alla håller tiden.

Musik blir det givetvis också. Uppsättningen är fylld av nyskriven disco, pop och punk av Janne Tavares som blandas med personliga tolkningar av Mozarts operaörhängen.

Scenografi

Herbert Barz Murauer

Ljus

Torben Lendorph

Kostym

Maria Gyllenhoff

Koreograf

Anna Ståhl

Musik

Janne Tavares och W. A. Mozart

Sångtexter

Janne Tavares

Musiker

Janne Tavares och Göran Martling

Peruk och mask

Lena Strandmark och Anne-Charlotte Reinhold

Översättning

Göran O Eriksson