Dramaten har beslutat att ställa in alla föreställningar i Dramatenhuset till och med 30 april 2021. Läs mer

Doktor GlasHjalmar Söderberg

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Speltid: 1 tim 20 min utan paus.
Rökmaskin samt rökning av örtcigaretter förekommer i föreställningen.

”A tour de force” The Guardian, 4 stjärnor
”The whole performance is outstanding” The Arts Desk, 5 stjärnor
”Krister Henriksson är fulländad i Doktor Glas” DN
”Ett själens mörker, lysande gestaltat” Expressen
”Fullkomligt trollbindande” City 

Läs mer

Krister Henriksson återvänder till rollen som Doktor Glas i Hjalmar Söderbergs mästerverk – nu i en helt ny tolkning av den tidigare succéuppsättningen. Utöver en ny bearbetning av texten är det även ny dekor, ny musik, och nytt ljus.

"Texten är så enastående att vi ville möta den på nytt, med nya ögon. Doktorn har blivit äldre och ser tillbaka på sitt liv" säger Krister Henriksson.

Den melankoliska romanen från förra sekelskiftet skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor. "Är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar?", undrar Söderberg provocerande.

Krister Henrikssons tolkning hade premiär på Vasateatern hösten 2006 och blev en stor publik- och kritikersuccé. Därefter turnerade Doktor Glas runt Sverige och Finland med Riksteatern, innan den kom till Dramaten 2011 och spelades för utsålda hus. Uppsättningen togs även till Wyndham's Theatre i Londons West End, där en enig kritikerkår hyllade Peder Bjurmans regi och scenbild, Linus Fellboms ljus och Krister Henrikssons mästerliga spel. Nu är den älskade monologen äntligen tillbaka, i en ny version.

Bearbetning

Allan Edwall

Scenbild

Peder Bjurman

Ljus

Linus Fellbom

Musik

Leif Jordansson

Peruk och mask

Sofia Ranow Boix-Vives

Bilder från uppsättningen