Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Budskapet till MariaPaul Claudel

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 7 april 2018, Lilla scenen
Speltid: 3 timmar och 10 minuter, inklusive paus

"överjordiskt vackert" DN
"Ett lyriskt mirakel" UNT
"spännande som en Hitchock-film" Expressen
"tidlöst kostymdrama" SvD
"smått fantastiskt" UNT
"ensemblen får språket att lysa"  Expressen

Läs mer

Platsen är 1400-talets Frankrike. Enorma katedraler byggs, Jeanne d'Arc föds. Är det en tid för mirakel?

Systrarna Violaine och Mara lever med sina föräldrar. Fadern lämnar plötsligt familjen för att göra en pilgrimsresa till Jerusalem. Han bestämmer att Violaine ska gifta sig för att lämna gården i fästmannens händer – trots den avundsjuka Maras vilda protester. Men bröllopet blir inte av. Ett mystiskt möte mellan Violaine och en framstående katedralbyggare har förändrat allt.

Budskapet till Maria är ett drama om människans andliga sökande, om en familjs splittring mellan gott och ont och vägen till försoning.

Paul Claudel (1868–1955) är en av Frankrikes mest omtalade och omdiskuterade dramatiker. Som diplomat reste han mycket och influerades inte minst av asiatisk teater. Samtidigt var han en hängiven katolik, vilket också tydligt präglade hans verk. En teaterns förnyare, som samtidigt arbetade med minst sagt tidlös tematik. 

Regissören Wilhelm Carlsson är sedan 2011 är professor i musikdramatisk gestaltning på Stockholms Konstnärliga Högskola. 1976 grundade han den fria gruppen Teater Schahrazad som under 1980-talet var en ledande experiment- och forskningsscen. Mellan 1987 och 1997 var han fast regissör på Dramaten. På senare år har han uppmärksammats för sina operauppsättningar inte minst genom Nibelungens ring på Värmlandsoperan 2011. Genom Budskapet till Maria fortsätter han sitt utforskande av Claudels dramatik efter uppsättningen av När dagen vänder på Stockholms Stadsteater/Strindbergs Intima Teater 2016.

Översättning

Maria Björkman

Regi

Wilhelm Carlsson

Scenografi och kostym

Marcus Olson

Ljusdesign

Markus Granqvist

Musik

Gustav Lindsten

Peruk och mask

Nathalie Pujol

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Kostymerna i Budskapet till Maria