Solidaritet

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Live: P1 om solidaritet
Sista delen i temasatsningen om solidaritet!

Är du den som ger eller tittar bort? Som betalar eller smiter? Som säger ifrån eller bara klickar gilla? På 70-talet innebar en solidarisk handling att göra något för tredje världen. Idag finns tredje världen här. Så vad är solidaritet idag, 2015?

Kvällen är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet. 

Läs mer

I P1 om solidaritet, som spelas in live inför publik på Elverket, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can. Välkommen till en kväll där fyra personer får tala till punkt. Ett tillfälle där tanken, snarare än åsikten, tar plats. 

Medverkar under kvällen gör även rapparen Silvana Imam. Moderator: Johar Bendjelloul

Måndag 20 april kl. 19.30-20.45 Elverket

Bilder från uppsättningen

p1 om solidaritet

Mustafa Can om solidaritet

Mustafa Can är skribent och en av initiativtagarna till insamlingskampanjen Vinterhjälpen, som stödjer syriska flyktingar. Mustafa Can har uppmärksammats och prisats som Sommar- och Vinterpratare i Sveriges Radio. Han har skrivit om sin mamma i boken Tätt intill dagarna (2006), och mottagit Stora Journalistpriset, Ikarospriset och Guldpennan för sina texter och radioprogram. Mustafa Can är född i turkiska Kurdistan, uppvuxen i Skövde och bosatt i Stockholm. 

Sigrid Rausing om solidaritet

Sigrid Rausing är förläggare, filantrop och antropolog. I mitten av nittiotalet grundade hon Sigrid Rausing Trust, en fond som stödjer mänskliga rättigheter i framförallt förtryckande samhällen. Sigrid driver bokförlagen Portobello och Granta, har suttit i styrelsen för Human Rights Watch och är hedersledamot i Teskedsordern, vars syfte är att främja mångfald och tolerans. Sigrid Rausing är född och uppvuxen i Lund, flyttade till Storbritannien med familjen när hon var 18 och numera bosatt i London.

Mireya Echeverría Quezada om solidaritet

Mireya Echeverría Quezada är chefredaktör för den feministiska kulturtidskriften Bang och medgrundare till Rummet, en sajt för antirasister och feminister som rasifieras. Hon har jobbat inom vården och med hbtq-frågor och hörs regelbundet i podcasten Hämndens timme. Mireya Echeverría Quezada är född i Chile, uppvuxen i Gävle och bosatt i Stockholm.

Lasse Berg om solidaritet

Lasse Berg är författare, föreläsare och världsresenär som i hela sitt yrkesverksamma liv intresserat sig för människans ursprung. Han är under våren aktuell med boken Vårt inre Afrika - upptäcktsresor, där han forskar i hur det liv ser ut som evolutionen egentligen anpassat oss för. 

Vad är en solidarisk handling?

Gustav Fridolin

"Jag var på Robyns konsert nyligen. Hon hade ett vindkraftverk på scenen, ett litet i miniatyr. Det var ett politiskt ställningstagande och jag tycker mycket om hennes musik."

Annie Lööf

"Det är något som jag brinner för. Att man delar upp, i olika lag. Det fungerar ju inte om vi skulle ha ett enda stort lag."

Göran Hägglund

"Familjen känner med sig själv, men också med andra familjer, i tredje världen. Det finns fattiga, fattiga familjer, som inte har pengar. "

Gudrun Schyman

"Politiskt och socionomiskt kan man räkna på att det skulle löna sig i längden. Det är alltså lönsamt med kärlek. Ta och sug på den!"

Jimmie Åkesson

"Man serverar thailändsk mat till svenska åldringar, åldringar som har kämpat hela sitt liv i Sverige och betalat skatt till det svenska samhället och så serveras man en mat som känns helt främmande."

Jan Björklund

"Vi måste dela helt enkelt. Vi måste ställa krav. På varandra och andra. Det är solidaritet, att ställa krav."

Fredrik Reinfeldt

"Det är bra att vi öppnar våra hjärtan. Inte på vid gavel men lagom, som vi säger. Vad innebär då lagom? Ja, 23 procent."

Stefan Löfven

"Arbete, arbete, arbete. Hårt arbete 24 timmar om dygnet."

Jonas Sjöstedt

"Vi vet i dag att i ett jämlikare samhälle så mår folk bättre, det har vi statistik på, så att säga."

Sveriges Radio om solidaritet

Mattias Andersson och ensemblen på Backa teater i Göteborg tar sig an utmaningen att gestalta godhet på scen. Anna Tullberg följer arbetsprocessen med föreställningen Acts of Goodness. 

Jakob drabbas av dåligt samvete när han snäser åt en kvinna som tigger på trottoaren. Han ger henne extra mycket pengar och varje dag på väg hem från arbetet skänker han ännu lite mer. Så småningom börjar han anförtro den tiggande kvinnan sina bekymmer…

Är vänstermänskor snälla men naiva medan högerfolk är realistiska egoister? De politiska filosoferna Lena Halldenius och Magnus Jiborn resonerar om vilken människosyn som ligger bakom olika ideologier med den politiske psykologen Artur Nilsson.

Den gyllene regeln är enkel, och religionerna och filosoferna är samstämmiga: Vi bör behandla våra medmänniskor som vi själva vill bli behandlade. Men oginhet, missunnsamhet, själviskhet, krig och tortyr florerar i världen. Varför? Lyssna till Stefan Einhorn, Ann Heberlein och Mathias Osvath tillsammans med en publik på Filosofiska institutionen vid Lunds universitet.

Solidaritet betraktas traditionellt som ett vänsterbegrepp. Att vara vänster är att värna samhällets olycksbarn i jämlikhetens och broderskapets namn. Men solidaritet är långtifrån något skällsord för högern. Sin vana trogen bemödar sig Filosofiska rummet att definiera ämnet för dagen och värdera dess status.

Moralfilosofin, etiken, uttrycker regler för hur vi bör handla rätt och gott gentemot våra medmänniskor och vår omvärld i stort. Det finns i själva verket många olika sådana etiker. Vissa, som utilitarismen, hävdar att det är handlingens konsekvenser som bör styra oss. Andra, som dygdeetiken, framhåller dygderna som en lämplig kompass.  

I en villaträdgård möts tre personer. De känner inte varandra och ingen av dem bor där. De har kommit dit för att visa sympati och deltagande i den sorg som familjen i villan säkert känner. Medan de väntar på att någon vuxen i familjen kommer ut och tar kontakt närmar de sig varandra…

För Svante Grände räckte det inte med att bara prata om revolutionen. Han ville vara med och genomföra den. Det här är berättelsen om Svante Grände, den svenska prästsonen som blev gerillasoldat i den latinamerikanska befrielsekampen på 70-talet.

Relaterat innehåll/tidigare nedslag

Nationalismens apostlar - Vid det svarta vattnet

Den 3 mars 2014 bjöd Dramaten& in till en högaktuell temakväll om nationalism. Föreställningen Nationalismens apostlar, av dramatikerna Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen och Kristian Lykkeslett Strømskag, gavs samtidigt i tre länder. Här kan du se den svenska föreställningen Vid det svarta vattnet av Lucas Svensson i regi av Annika Silkeberg.

Läs mer

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen