Min flykt (2014)

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 11 mars 2014, Målarsalen
Fri entré

I höstas sände Sveriges Radio den uppmärksammade dokumentären Min flykt: om Sîlan Diljens flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Den 11 mars arrangerade Dramaten& tillsammans med Sveriges Radio en läsning med personliga flyktberättelser.

Sîlans mamma höll henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och kulregn. 30 år senare reste Sîlan tillbaka i flyktens spår och insåg hur starkt flykten fortfarande lever kvar inom henne.

I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen #minflykt. Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna. Den 11 mars nådde berättelserna Dramatens scen Målarsalen, läsningen följdes av ett panelsamtal som spelades in för att sändas i P1 den 18 mars klockan 20.03.

– Jag väcks klockan 5 på morgonen av detonationen som spränger varenda bit av glas i vår lägenhet. Det börjar regna granater. Jag vinkar till mamma och pappa från en flyktingbuss där det inte finns plats för dem. Bakom mig lämnar jag min stad, föräldrarna, släkt och vänner. Där och då slutar jag vara ett barn, berättar Dejan Cokorilo som flydde från Sarajevo som 13-åring.

– Flyktingskap ger perspektiv men grundar också en känsla av ensamhet, att 'de andra' aldrig kommer att förstå, säger Dilsa Demirbag-Sten som kom till Sverige som 6-åring.

Medverkande i läsningen: Mia Benson, Emma Broomé, Andreas T Olsson, Livia Millhagen, Magnus Roosmann

Regi Mikael Berg

Läs mer

Medverkande i samtalet Flykt och arvet efter flykten:

Dilsa Demirbag Sten, författare och en av grundarna av Berättarministeriet - en skrivarverkstad för barn och ungdomar, Dejan Cokorilo, programledare Sveriges Radio, Sinikka Ortmark, författare som skrivit självbiografiska romaner om krigs- och flyktingbarn och Milad Mohammadi, jurist, statsvetare som föreläser runt om i Sverige om sin uppväxt, integration och mångfald.

Samtalsledare: Ülkü Holago, Sveriges Radio

Tisdag den 11 mars kl. 19-20.30, Målarsalen
Fri entré

3-5 mars kl. 11.03 följer Tendens i P1 upp #minflykt med några av alla berättelser från de som hört av sig till Sveriges Radio om sin egen flykt till Sverige. Shakti Slavomirska flydde 1978 som sjuåring till Sverige från Polen. Sanela Handanagic som kom 16 år senare från Bosnien. De kom till trygghet men resan var inte slut vid gränsen. De och deras anhöriga har i många år fått kämpa för att skapa sig ett nytt hemma, både i Sverige och i sig själva. Man möter också Jack Lukkerz som 1984 11 år gammal flydde till Sverige från det kommunistiska Polen i ett stulet flygplan som hans pappa själv flög.

Klicka här för att lyssna till radiodokumentären Min flykt.

Dejan Cokorilo berättar om ett ögonblick från sin flykt.

Sveriges radios samlingssajt för #minflykt.

Mer om #minflykt på Sveriges Radio

BERÄTTELSER OCH BILDER FRÅN #MINFLYKT

I en vecka samlade Sveriges Radio in berättelser om att fly till Sverige. Här är några av historierna.

P1 dokumentär - Min flykt

P1 dokumentär - Min flykt

När Silan var fyra år flydde hon med sin familj från Kurdistan. Hennes mamma höll henne i handen över bomullsfält och minerade åkrar. Nu vid 34 års ålder reser hon tillbaka i flyktens fotspår. Den här gången med sin egen dotter.

Lyssna till radiodokumentären Min flykt.