Måsenav Anton Tjechov

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 26 september 2014, Stora scenen
Speltid: 2 timmar och 40 minuter, inklusive paus

”Stina Ekblad är suverän som Arkadina” SvD
"en intensiv och övertygande Christoffer Svensson som sonen och en monstruös och briljant Stina Ekblad som modern" UNT
"storartat skådespeleri" Kulturbloggen.com
"Sällan har Tjechov varit så samtida som här" Aftonbladet

2013 hyllades Vibeke Bjelke för sin uppsättning på Dramaten av Lars Noréns Som löven i Vallombrosa, en pjäs starkt inspirerad av Tjechovs Måsen. Nu tar hon sig an just den pjäsen, en av teaterhistoriens stora klassiker.

Till broderns gods på landet kommer den firade skådespelerskan Arkadina och hennes älskare, författaren Trigorin. Hennes son Konstantin har skrivit en modern pjäs som nu ska spelas som sällskapsnöje med den unga Nina i huvudrollen. Arkadina håller på att åldras, Trigorin tvivlar på sitt författarskap medan de unga är fyllda av storslagna drömmar om teater, berömmelse och kärlek.

Tjechov kallade Måsen för en komedi och temat är förutom konstens och teaterns roll i våra liv, framför allt kärleken. Kärleken mellan mor och son, den olyckliga kärleken och kärleken man inte kan besvara.

Läs mer

Vad gör vi egentligen av våra liv? Som alltid visar Tjechov med varm humor våra mänskliga tillkortakommanden och uppmanar oss att se verkligheten i vitögat i stället för att fylla tillvaron med prat och falska drömmar.

Vibeke Bjelke regisserade tidigare i år Tjechovs Körsbärsträdgården på Helsingborgs stadsteater, en kritikerhyllad succé.

Biljetter

Bakom kulisserna

"Måsen handlar om kärlek och konst"

Dramaturg Sven Hugo Persson berättar om Måsen.

Podcast: Publiken diskuterar

I denna podcastserie låter vi publiken komma till tals! I detta avsnitt samtalar teaterbesökarna Vilma Josephson, Yvonne Johansson och Tobias Eltell om Måsen.