Konsert: Ladies First

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Den 19 maj gick utsålda hiphopkonserten Ladies First av stapeln på Dramaten, med fokus på en ny våg av kvinnliga rappare med Linda Pira i spetsen. Konserten byggde vidare på låten Knäpper mina Fingrar (Remix) och på scenen medverkade Linda Pira, Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Rawda, Julia Spada, Joy, Sabina Ddumba, Vanessa Falk, Rev Poetry, Stor och Dani M. I ryggen hade de DJ Salla och Masse/The Salazar Brothers, samt The Royal Nelson Orchestra.

Ikväll fanns knappt en sekund som gick där publiken inte blev hänförd, där den inte jublade och överröstade artisterna Gaffa

Det är så jäkla mäktigt att det här hände. Att se hela detta gäng svenska kvinnliga rappare fullständigt självklart ta över Dramaten. dn.se

Till stående ovationer och uppskattningsvis 10 minuters applåder och jubel får truppen tackas av inte mindre än tre gånger innan publiken är nöjda. Ett faktum som belyser spelningens enda stora svaghet – den var alldeles för kort. Precis som de flesta oförglömliga stunder. Kingsize

Vi skrek, applåderade, stampade och vevade! Det som utspelades under slutpartiet på den timmeslånga konserten bland bladguld och balkonger kan ha varit Dramatens längsta och mest översvallande applådtack på 226 år. PSL

Den drygt timslånga spelningen kulminerar i total extas när "Knäpper mina fingrar" körs. Inte ens en sittplats på Dramaten kan längre hålla publiken stilla. Rockfoto.nu

 

Läs mer

Konserten arrangeras i samarbete med Luger samt Redline Recordings. Skivbolaget grundades 1996, och utgör den röda tråden som löper genom modern svensk hiphop – från Latin Kings till Linda Pira. 

PROGRAM

Kl 17.30 Dörrarna öppnas. Barhäng i Marmorfoajén
Kl 18.00 - 18.45 Kvinnorna och hiphopen Ametist Azordegan leder ett samtal med Salla, Linda Pira och Cleo.
Kl 18.45 - 20.00 Barhäng i Marmorfoajén. DJ: Sugarcane 
Kl 20.00 - 21.30 Konsert Ladies First,  Stora scenen.
Kl 21.30-23.30 Barhäng i Marmorfoajén. DJ: Sugarcane 

Måndag den 19 maj har biljettkassan öppet kl 17-20.

Medverkande

Linda Pira

Linda Pira

Matriarken. En av landets mest framstående rappare just nu med en Grammis i ryggen för Årets Nykomling 2014. Linda Pira har under ett år gått från att vara okänd av den bredare massan till en egen TV-serie på SVT och ett turnerande non stop runtom i landet efter att EP:n Matriarken släpptes förra året.

Kumba

Kumba

Mod och viljestyrka definierar Kumba. Efter att ha hörts på remixen till Linda Piras låt Knäpper mina fingrar gjorde hon sitt livs första framträdande live i landets största radioprogram för hiphop, Ametist Azordegans En kärleksattack på svensk hiphop. Något kanske inte alla skulle våga. Kumba har bestämt sig för att ta scenen och göra den till sin.

Cleo

Cleo

En av förgrundsgestalterna i den feministiska rörelsen Femtastic, och en förebild för många unga kvinnliga rappare. En rutinerad liveartist som "flowar som ett vattenfall på anabola med mer attityd än Kanye" enligt en konsertrecension i DN.


Rosh

Rosh

Rosh, eller RoRo som hon också kallar sig,väntar på rätt ögonblick att presentera eget material som hon är i full färd med att spela in. Trots att hon är relativt oetablerad har hon snabbt blivit populär, och uppträtt en hel del live jämte Linda Pira och Stor under våren.

Rawda

Rawda

Debuterade i vintras med dubbelsingeln Bli inte sur/Backspegeln. Dessutom har hon redan hamnat på flera tidningsomslag, däribland musikmagasinets SONICs marsnummer.

Joy

Joy

En kaxig Malmö-rappare som, tillsammans med bland andra Promoe, nyligen hördes på remixen av Timbuktus Spring. Har tidigare samarbetat med rapparen Lazee. En av vinnarna i talangjakten Nästa Nivå.

Julia Spada

Julia Spada

Sångerskan Julia Spada introduceras för den bredare publiken på Grammisnominerade producenten Mack Beats album Centrum förra året. Senast hördes hennes speciella röst  på Linda Piras Knäpper mina fingrar (remix).

Sep

Sep

Med sin starka souliga röst tar Sep (Sepideh Vaziri ) ordentligt med plats på Knäpper mina fingrar (remix). För den breda befolkningen är hon mest känd genom sin medverkan i Idol, där hon för några år sedan nådde en åttondeplats.

BAKOM KULISSERNA

Se videon till Knäpper mina fingrar (remix)

Vinnarna i Ladies first-tävlingen

Vinnarna i Ladies first-tävlingen

Vi utlyste tillsammans med Redline Recordings en tävling där vi bad fans göra ett porträtt på någon av artisterna i utsålda konserten Ladies First.

Så här ser de fyra vinnande bidragen ut - utvalda av Linda Pira själv!

Fler bidrag finns att se under #ladiesfirstdramaten på Instagram.