Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet till och med 30 april 2021. Läs mer

Johannaav Mirja Unge

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Urpremiär: 4 december 2014, Stora scenen
Speltid: ca 3 timmar inklusive paus

”Johanna är ett fullkomligt magnifikt vandringsdrama för 2000-talet." SvD
"Ett storslaget porträtt av en nutida frälsargestalt" SVT Kulturnyheterna
"Det är vackert, bitvis hypnotiskt" SR Kulturnytt

Johanna är en nyskriven pjäs av den rosade dramatikern Mirja Unge, känd för sin avväpnande humor och sitt säregna språk. En storslagen historia i febrigt tempo om en passionerad människas uppgång och fall. En rasande uppgörelse med den pågående miljökatastrofen och en saga om en nutida Jeanne d'Arc som till varje pris vill förändra vårt sätt att leva.

År 1412 föddes Jeanne d'Arc, bondflickan som tack vare sin övertygelse framgångsrikt kom att leda Frankrikes armé. Nästan 600 år senare föds Johanna i Sverige och hennes pappa ser vita duvor slå sig ner på fönsterbrädet vid hennes födsel.

Läs mer

Johanna växer upp på landet, meckar med mopeder och längtar efter en större mening. Snart upptäcker hon en märklig förmåga. Hon kan känna skogens hjärta slå och hör att den ropar på hjälp. En stulen motorsåg och mycket envishet senare befinner sig Johanna i maktens korridorer. Som nybliven politiker möter hon granskningar, hot och hat. Men Johanna vägrar kompromissa. Är det hon eller resten av världen som är galen?

Uppsättningen är det fjärde samarbetet mellan regissören Jenny Andreasson och dramatikern Mirja Unge. De har tidigare med framgång satt upp Var är alla? (Riksteatern 2005), Mariella (Göteborgs stadsteater 2008) och Klaras resa (Göteborgs stadsteater 2010). 

Scenografi och kostym

Marika Feinsilber

Ljus

Erik Berglund

Peruk och mask

Peter Westerberg, Johan Lundström

Statister

Dejmis Rustom Bustos, Allis Lindqvist, David Nzinga

Barnstatister

Alfonsina Bejarano-Arvidsson, Mathea du Hoffmann, Elvira Ney

Koreografi

Dorte Olesen

Fotograf projektioner

Magnus Göthlund

Bakom kulisserna

Presenttips!

Köp presentkort på Dramaten till Johanna 
Köp presentkort

Rädda 5 kvadratmeter skog
Läs mer på Naturskyddsföreningens webbplats

Lärarmaterial från Naturskyddsföreningen

Pjäsen Johanna har ett starkt miljötema. I samband med uppsättningen samarbetar Dramaten med bland andra Naturskyddsföreningen, som tagit fram lärarmaterial för dig som vill prata om miljö och klimat i anknytning till föreställningen.

Tema Mat 
Tema Mat för högstadiet och gymnasiet.

Energi/Klimat
Några av övningarna från Energifallet, avsedda för årskurs 7-9. Kan också användas på gymnasiet.

Publiken diskuterar Johanna

I denna podcastserie låter vi publiken komma till tals! I detta avsnitt samtalar teaterbesökarna Vilma Josephson, Yvonne Johansson och Tobias Eltell om Johanna av Mirja Unge, som hade urpremiär på Dramatens stora scen den 4 december. Moderator Erik Gripenholm.

Panelsamtal Johanna

Samtal i Marmorfoajén (därav akustiken) efter föreställning av Johanna på Dramatens Stora scen, med dramatikern Mirja Unge, regissören Jenny Andreasson och skådespelaren Nina Zanjani. Moderator: Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg.