Idiotenav Fjodor Dostojevskij/Mattias Andersson

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 22 oktober 2015, Stora scenen
Speltid: 3 timmar och 10 minuter, inklusive paus

"Idioten är fantastisk teater" Aftonbladet
”en komplex och sevärd samtidsspegel" Svd
"Det är riktigt bra" Kulturnytt SR
"Andersson gör Idioten otäckt bra" Göteborgs-Posten
"En angelägen, berörande föreställning" Dagen

Furst Mysjkin är en godhjärtad person. Han tänker alltid på andras bästa, möter alla med förståelse. Inte konstigt att hans omgivning blir provocerad. Är han i själva verket efterbliven? Eller har han en dold agenda? Och är det egentligen godhet att visa generositet och dela med sig om man är född privilegierad?

Mattias Andersson tar avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker Idioten för att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. En polyfoni av röster och texter från 1869 till 2015 skapar ett scenkonstverk om godhetens problematik och provokation.

Läs mer

Mattias Andersson började undersöka begreppet godhet i den hyllade Acts of Goodness på Backa Teater, en pjäs som också har gästat Dramaten. Han har tidigare satt upp Dostojevskijs Brott och straff 2007 på Backa Teater, en uppsättning som spelade för utsålda hus 150 gånger och lovordades av publik och kritiker, samt tilldelades en mängd priser. På Dramaten hade Mattias Anderssons The Mental States of Sweden urpremiär hösten 2013, en pjäs helt baserad på intervjuer med människor boende i Sverige.

Biljetter

Bilder från uppsättningen