Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Gertrudes möhippaav Jesper Berglund och Christopher Sandberg

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Gertrudes möhippa

- ett lajv ögonblicken innan Hamlet

Datum: 7 och 8 juni 2016, Entréhallen/Stora scen/Lejonkulans foajé/Marmorfoajén
Speltid: ca 5 timmar (17:00-22:00) 

Var med och forma berättelsen som bäddade för prins Hamlets tragedi.

Drottning Gertrude, nybliven änka och blivande brud, har flytt Danmark och de danska paparazzifotograferna och hyrt Dramaten som festplats för sin möhippa. Det är ramen när Dramaten för första gången någonsin iscensätter ett levande rollspel: ett lajv skapat av Jesper Berglund och Christopher Sandberg.

Gertrudes möhippa är inspirerad av William Shakespeares Hamlet och är en nyskriven upptakt till den klassiska tragedin. I centrum står Hamlets mamma, drottning Gertrude, som befinner sig i en speciell tid i sitt liv, ett fönster av frihet. Hon är änka efter kungen av Danmark, vars begravning nyss ägt rum, och hon har ännu inte gift sig med dennes bror Claudius.

I Gertrudes möhippa tar Dramatenbesökaren klivet från att vara passiv publik till aktiv medskapare. Det finns tre nivåer av deltagande (motsvarande tre biljettprisklasser): gästroller, centrallroller och hovroller. De förstnämnda deltar i möhippan och interagerar med de andra deltagarna, medan de två sistnämnda kategorierna får mer detaljerade instruktioner och större ansvar för att föra dramat framåt. Det finns också ett litet antal teatrala roller, med karaktärer från Hamlet, som bland annat spelas av Dramatens skådespelare. Till dessa hör Gertrude och prins Hamlet.

Lajvet äger rum på olika platser i Dramatens huvudbyggnad, såsom Stora scenen, samt till viss del utomhus i närheten.

Modedesignern Bea Szenfeld designar det centrala plagget i huvudkaraktären Gertrudes kostym. Szenfeld är en ikon inom svenskt mode sedan hon tog sin examen från Beckmans designhögskola 2002, med ett slutprojekt som vann H&M:s designstipendium. Hon har blivit uppmärksammad bland annat för att skapa haute couture med ovanliga material som papper. Hennes kreationer har burits av bland andra Björk (under prisceremonin när hon tilldelades Polarpriset 2010) och Lady Gaga (i videon till låten ”G.U.Y.”). 2014 var hon sommarpratare i det klassiska radioprogrammet Sommar i P1.

Punkartisten Lilla Lovis deltar under lajvet i Dramatens marmorfoajé. Med sin provocerande och starkt feministiska musik, markerar hon en viktig vändpunkt i dramat och framför bland annat titellåten från sin nya EP Vacker tass, gullig hund!

Läs mer

Duon Jesper Berglund och Christopher Sandberg har en lång erfarenhet av att arrangera ambitiösa och hyllade lajv. Jesper Berglund är regissör, utbildad vid Stockholms dramatiska Högskola. Förutom teater och lajv har han bland annat utvecklat det Emmynominerade barnprogrammet Labyrint för SVT. Jesper har regisserat på Uppsala stadsteater, Stockholms Stadsteater och hyllades för sin uppsättning Lucky Happiness Golden Express på Det Norske Teatret. Christopher Sandbergs verk inom deltagande berättande har tilldelats två International Emmy Awards och ett stort antal andra internationella priser. Han arbetar bland annat med deltagandekonst för John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington. 

Gertrude Arja Saijonmaa
Tärna/best woman Malin Arvidsson
Vålnader: Karin Bengtsson, Filip Alexanderson, David Book, Majken Pollack, Anette Skåhlberg, Ola Wallinder och Niklas Hagen 
Tärnor: Anna Mannerheim, Anna Svensson Kundromichalis, Rebecka Pershagen, Cecilia Klingspor, Josefine Tengblad och Maja Frydén
Övriga medverkande: Per Lasson och Magnus Hammer

Manus och regi Jesper Berglund och Christopher Sandberg
Mask Barbro Forsgårdh och Nathalie Pujol
Kostym: Bea Szenfeld (Gertrudes jacka), Carina Bornsäter, Mikael Mohlin, Linnea Brun, Barbro Hellsing, Anna Karin Henriksson, Karin Victor, Annelie Johansson, Ewa Johansson, Pia Pernhem, Monica Jansson, Jan Johansson, Kerstin Jeppson, Lotta- Maja Öhman och Cassandra Sandberg
Musik, sång: Lilla Lovis
Musik, ljud: Niclas Lindgren

 

Medverkande

Manus och regi

Jesper Berglund och Christopher Sandberg

Mask

Barbro Forsgårdh och Nathalie Pujol

Gertrude

Arja Saijonmaa

Tärna/best woman

Malin Arvidsson

Mer information om lajvet

Biljettinformation

HOVROLL: 750:-
I biljetten ingår en full rollkaraktär, samt kompletteringar till rollens kostym genom lån från Dramatens kostymförråd. Du erbjuds personlig kontakt med kostymavdelningen och provning på Dramaten. En avancerad roll för erfarna lajvare och passionerade deltagare som brinner för att ta ett stort ansvar för dramat och medspelarna! 

CENTRALROLL: 550:-
I biljetten ingår utvecklat rolldirektiv. En utvecklad karaktär skapad för den som vill kasta sig mitt in i dramat och driva berättelsen.

GÄSTROLL: 350:-
I biljetten ingår enklare rolldirektiv. Perfekt för den som inte vill stå i centrum eller som är lite mer av en nybörjare i lajv.

OBS! Inledande instruktioner angående roller, klädkod och andra detaljer mejlas ut två veckor efter köp av biljett.

Vanliga frågor

Lajv på Dramaten, varför det?

Lajv — eller levande rollspel — är en deltagande konstform som har utvecklats enormt de senaste tjugo åren. Dramaten vill uppmärksamma denna spännande teaterform, och samtidigt bjuda in till ett nytt sätt att uppleva en så klassisk berättelse som Hamlet. I Gertrudes Möhippa är du medskapare och välkomnas in i miljöer på Dramaten som annars inte är tillgängliga för publik.

Fler frågor

Följ möhippan på Facebook

Om du ska delta i lajvet eller bara är nyfiken på att följa allt som händer inför och under Gertrudes möhippa så är Facebook-gruppen en fantastisk källa för information, inspiration och kommunikation kring allt från kostymer till handling och praktiska frågor.

Gertrudes möhippa på Facebook

Mer Shakespeare på Dramaten 2016

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog, detta uppmärksammas på Dramaten med en rad aktiviteter.

Middag med Shakespeare

Måltid vid sittande bord, dukat med linne och kandelabrar i Marmorfoajén. Under middagens gång reser sig Romeo & Julia Kören från honnörsbordet och serverar sonetter och musikaliska delikatesser.
21 mars och 4 april klockan 18, Marmorfoajén. Fler datum tillkommer.
Läs mer

Shakespearequiz

Vad hade Shakespeares pappa för yrke? Vad är det Macbeth stöter ihop med i pjäsens början? Testa dina kunskaper om Shakespeares universum i Dramatens specialgjorda Shakespearquiz under Kulturnatten. Quizledare är skådespelaren Reuben Sallmander, Göran Martling ackompanjerar på piano.
23 april, 19:30 och 21:30, Lejonkulans foajé, del av Kulturnatten.
Läs mer

Shakespeare och Dramaten – fem bildpromenader

Näst efter Strindberg är Shakespeare numera den mest spelade dramatikern på Dramaten. Följ med på fem bildpromenader som belyser teaterns långa och intressanta Shakespearehistoria. Ciceron är Dag Kronlund, chef för Dramatens arkiv och bibliotek.
Se promenaderna på Dramaten Play