GertrudHjalmar Söderberg

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 20 februari 2014, Målarsalen
Speltid: 2 tim och 35 min inkl. paus

"Ett magiskt och gripande kvinnoporträtt" DN
"En Gertrud för vår tid" Expressen

Kärleksdramat Gertrud hör till Hjalmar Söderbergs främsta verk. Pjäsen hade urpremiär på Dramaten 1907 och väckte med sin normbrytande kvinnliga huvudroll starka reaktioner.

Gertrud är en kvinna som är ovillig att kompromissa i sin längtan efter en ren kärlek. Hon vägrar att stanna i en relation som inte är sann, hur ont det än gör att lämna. Men hennes man, det blivande statsrådet Gustav, vill hellre fortsätta låtsas. Det ser ju bättre ut. Och hur skulle han klara av ensamheten? Samtidigt blir Gertrud uppsökt av sin tidigare kärlek, poeten Gabriel Lidman, som fortfarande älskar henne. Men Gertrud söker den riktiga passionen.

Gertrud är en insiktsfull och vacker pjäs om kärlekens omöjlighet och om modet att lämna. Den rymmer också en av den svenska litteraturens mest kända citat: "Jag tror på köttets lust och på själens obotliga ensamhet".

Läs mer

Pjäsen skrevs sommaren efter Söderbergs uppbrott från en relation med Maria von Platen, som fått stå modell för titelrollen.

Den brittiske regissören John Caird har vi tidigare mött i en rad uppsättningar på Dramaten, senast Strindbergs Dödsdansen och Shakespeares Romeo och Julia på Stora scenen.

Biljetter

Scenografi

Jan Lundberg och Lena Endre

Kostym

Ann-Margret Fyregård

Ljus

Hans-Åke Sjöquist

Peruk och mask

Hanna Söderström

Bilder från uppsättningen

Introduktioner och samtal

Samtal om Gertrud

"Ett samtal om förebilden för Gertrud: Maria von Platen"
Dramatens dramaturg Jacob Hirdwall samtalar med Nils O. Sjöstrand och Kurt Mälarstedt från Hjalmar Söderbergssällskapet. Skådespelaren Anna Björk läser ur Maria von Platens brev.

12 mars, 15 min efter föreställning, Målarsalen

Introduktion till Gertrud

Dramatens dramaturg Jacob Hirdwall berättar om Hjalmar Söderbergs dramatik och om arbetet med regissören John Caird.

Fri entré, begränsat antal platser
18 mars och 2 april, kl 18:30-18:50, Målarsalen

Dramatens podcast: Gertrud

Jacob Hirdwall, dramaturg, och Anna Björk, skådespelare, samtalar med Kurt Mälarstedt och Nils Sjöstrand från Hjalmar Söderbergsällskapet om pjäsen och om författaren.