Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet fram till sommaren 2021. Läs mer

Filifjonkan som trodde på katastroferav Tove Jansson

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Premiär: 13 januari 2017, Tornrummet
Speltid
: 40 minuter
Ålder: Rekommenderas från 8 år

”Mari Götesdotter och Sanna Persson Halapi hittar precis rätt tonläge”
”det är både underhållande och sorgligt.”
”Även om åldersgränsen är från åtta år är det här en föreställning som inte har någon ålder. Den går rätt in” Skånska Dagbladet
”en hyllning till neurotikern”
”Filifjonkan är en av mina mest älskade bokgestalter. Här bemöts hon med kärlek och respekt.” Expressen

Läs mer

”Sommarvinden var varm och mild, men hur skulle den kunna trösta en Filifjonka som gripits av panik?”

Filifjonkor är en släktkär art. De förvaltar arvegods över generationer. Så gör också den fina Fru Filifjonk. Hon fejar, putsar och oroar sig för den katastrof som när som helst kan komma. För det vet hon ju, att en dag kommer katastrofen. En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina Fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen. Samma natt sveper faktiskt den stora katastrofen in. Den sliter sönder Filifjonkans hus och kastar omkull alla hennes vackra prydnadssaker. Och det märkliga är, att när den väl kommer, är Filifjonkan inte rädd alls... Filifjonkan är en av alla snillrika figurer i författaren Tove Janssons berättelser om Mumintrollen, som fascinerat vuxna och barn genom årtionden.

Filifjonkan som trodde på katastrofer är en samproduktion med Malmö Stadsteater. Producerad i samarbete med Colombine Teaterförlag, Agency North Ltd och Moomin Characters Ltd.

Uppsättningen är en av tre nominerade till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2016.

I samband med Filifjonkan som trodde på katastrofer arrangerar Dramatens bokcirkel ett samtal om Tove Jansson, läs mer här.

Dramatisering

Lucia Cajchanova

Rum och kostym

Karin Ragnarsson

Ljus

Daniel Andersson

Musik och ljud

Stefan Johansson

Mask

Siv Nyholm

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Nominering

Filifjonkan som trodde på katastrofer har nominerats till Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris för 2016! Så här lyder nomineringen:

"Sällan har väl en neurotiker bemötts med så mycket kärlek och respekt som i regissören Ada Bergers Filifjonkan som trodde på katastrofer, efter Tove Janssons novell. På Malmö Stadsteater/Dramaten regerar Mari Götesdotters titelfigur och Sanna Persson Halapis Gafsan ensamma i ett svart rum där ljud och ljus är enda scenografi. Här blir pjäsen om Filifjonkan en veritabel dämonutdrivning som skulle glatt Ingmar Bergman."

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 varje år ut priser till sina favoriter inom scenkonstens olika discipliner. Pristagarna offentliggörs i slutet av januari.