Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Beckombergaav Sara Stridsberg

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Urpremiär: 12 september 2015, Elverket
Speltid: 2 timmar och 35 minuter inklusive kort paus.

"Det är enormt vackert, sorgligt och stort" DN
"En kollektiv, mångröstad fresk" Kulturnytt Sveriges radio
"Inramningen och skådespeleriet imponerar" Södermanlands Nyheter
"Emma Broomé är fullkomligt briljant som dottern." UNT

”Tror du att det kommer gå bra för mig därute?” 

En pjäs av Sara Stridsberg med utgångspunkt i hennes roman Beckomberga. Ode till min familj (Albert Bonniers förlag 2014). 

En dotter kommer till mentalsjukhuset Beckomberga för att besöka sin pappa, den livshungrige och dödslängtande Jimmie Darling. Beckomberga ska snart stänga för gott, men för en tid blir denna isolerade värld hennes andra hem och flera av de intagna hennes vänner. 

Läs mer

Där finns Henning som slutade öppna post och blev av med sitt hus på Lidingö, där finns Olga och Bird som återser varandra när det gamla mentalsjukhuset ska slå igen, Harriet som har väntat i tjugo år på att hennes man ska besöka henne. Paul som har dödat sin sons mamma. Och Sabina som drömmer om ett universumsfall och älskas av både läkaren Edvard och Jimmie Darling. Beckomberga handlar om en grupp människor i gränslandet mellan dröm och verklighet, mellan normalitet och galenskap, mellan välfärdssamhälle och nedskärningspolitik.

Sara Stridsberg har tidigare för Dramaten skrivit uppmärksammade pjäser som Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika, Medealand och Dissekering av ett snöfall. Hösten 2015 är hon också aktuell på Teater Galeasen med Konsten att falla.

Textade föreställningar den 15 december, 10 januari.
Läs mer om våra textade föreställningar

Bakom kulisserna

Introduktion till Beckomberga

Kom en stund innan, och få reda på lite mer. Dramaturgen Emma Meyer Dunér berättar om Beckomberga av Sara Stridsberg. Fri entré, begränsat antal platser.

8 okt och 28 okt, start 30 minuter innan föreställningen börjar, Elverkets foajé

Samtal med Sara Stridsberg

Sara Stridsberg fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten (2006) som belönades med Nordiska rådets litteraturpris. Med Darling River (2010) befäste hon sin ställning som en av våra främsta författare. För Medealand och andra pjäser (2012) nominerades hon för tredje gången till Augustpriset. Hennes första pjäs på Dramaten var Valerie Solanas ska bli president i Amerika (2006), som följdes av Medealand (2009) och Dissekering av ett snöfall (2012). 2014 utgav hon romanen Beckomberga - ode till min familj, som har en närhet till den aktuella pjäsen på Lilla scenen. Här möter vi henne i ett samtal med Dramatens chefdramaturg Magnus Florin. Ingela Olsson, som både spelat och regisserat Saras pjäser, även aktuell i Stridsbergs Konsten att falla på Teater Galeasen, läser tillsammans med skådespelaren Emma Brommé.

1 november, 15 min efter föreställningen, Elverket. Fri entré.