Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet till och med 30 april 2021. Läs mer

Astroekologiav Johannes Heldén

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om astroekologi

Premiär: 3 maj,  Lejonkulan
Speltid: ca 60 minuter

"en musikalisk klimatdystopi som balanserar mot avgrunden" Expressen

Zooma ut och pixlarna blir stjärnor. Astroekologi är en unik kombination av föreställning, multimedial installation, poesi och konsert. Wildbirds & Peacedrums live på scen.

Vart är vi på väg när klimatförändringen skenar och vi manipulerar DNA och utrotar arter? Vad händer med våra inre och yttre landskap? Med inspiration från astronomen Carl Sagans världsbild visar konstnären och poeten Johannes Heldén på kontrasten mellan vetenskapens stora sammanhang och individens personliga förhållande till naturen. Hur människan letar mönster i tillvaron – för att förstå den, kontrollera den, känna trygghet. Världsrymden möter poesi i en ekologisk ton.

Föreställningen är en gränsöverskridande konstupplevelse med animationer, poetisk uppläsning och specialskriven musik av Wildbirds & Peacedrums (Mariam Wallentin och Andreas Werliin) och Johannes Heldén själv.

Läs mer

Astroekologi är ett samarbete mellan Dramaten, Bonniers Konsthall och Albert Bonniers Förlag. Projektet består av en produktion för scen, en bokutgåva på tre språk samt ett omfattande digitalt verk. 

Johannes Heldén har gett ut elva böcker, tre skivor samt sju digitala textverk. Han har medverkat i utställningar på bland annat Bonniers Konsthall, Moderna Museet och Malmö Konstmuseum och tilldelades 2015 Sveriges största konstpris av Åke Andrén Stiftelsen. Juryn prisar hans ”tvärkonstnärliga förhållningssätt” och ”högst egna poetiskt sinnade GPS”.

Astroekologi genomförs med stöd av Konstnärsnämnden, Musikverket och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse.

Medverkande:
Mariam Wallentin (musik) 
Andreas Werliin (musik)
Johannes Heldén (röst/skådespelare)
Bahar Pars (skådespelare)

Läs mer om projektet här:
Johannes Heldén (www.astroekologi.se)
Albert Bonniers Förlag (www.albertbonniersforlag.se/Nyheter/...)
Bonniers Konsthall (www.bonnierskonsthall.se)

Bakom kulisserna

Introduktion till uppsättningen

Poeten, konstnären och musikern Johannes Heldén berättar om Astroekologi.