Dramaten har kraftigt begränsad publik verksamhet till och med 30 april 2021. Läs mer

Anna von Hausswolff

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Anna von Hausswolff

Datum: 25 januari, Stora scenen
Baren i Marmorfoajén är öppen från 19.15

Den hyllade och egensinniga artisten Anna von Hausswolff uppträder på Dramatens stora scen med en åtta personer stark orkester. Dramaten har i samverkan med Kvarnbergets amatörradioförening beslutat att musiken ska spelas in och direktsändas ut i rymden via radio.

Läs mer

Tidigare har NASA sänt ut The Beatles låt ”Across the universe” i rymden, och bandet The Ark sände ut sin avskedskonsert via radiovågor. När Anna von Hausswolff ger sig på konceptet gör hon dock rymdsändningen till en integrerad del av sin konsert – hon ska använda inspelade ljud från rymden i musiken som framförs, och scenografin är baserad på astronomi.

Anna von Hausswolff slog igenom 2009 med en smått legendarisk spelning i Annedalskyrkan i Göteborg under Way Out West.  Debutalbumet Singing From The Grave kom 2010. På uppföljaren Ceremony 2012 började hon använda kyrkorglar, något hon återkommit till på nya skivan som är inspelad på Sveriges största konserthusorgel i Studio Acusticum i Piteå. The Miraculous, med releasedatum 13 november, är bland annat inspirerad av en speciell plats som varit samlingspunkt för verkliga och mindre verkliga berättelser i Annas släkt, och av Walter Ljungquist bok Källan. Soundet är storslaget och mystiskt.

Förband är BERG (Christian Berg från bandet Kite) och Offermose, som båda är knutna till Anna von Hausswolffs eget skivbolag Pomperipossa.

Tove Alderin och Sophia Wood står för scenografiskt koncept och idé. Den innefattar 14 filmprojektioner baserade på ljudspektogram (av rymdljud och Anna von Hausswolffs musik) som har tagits fram av Alderlin och Wood i samverkan med professor Mattias Heldner vid Fonetiklaboratoriet vid Stockholms universitet. Konserten återsänds ut i rymden i samverkan med SK0UX, Kvarnbergets amatörradioförening. Idén till projektionerna härstammar från ett tidigare samarbete om rymden tillsammans med Magdalena Tavfelin Heldner

Amatörradio är en radioverksamhet utan gränser. Det finns omkring 2 miljoner sändaramatörer i världen, i Sverige ca 12000 stycken. De radioamatörer som har tillgång till så kallad månstudsutrustning kan lyssna på de signaler som kommer tillbaka till jorden efter att ha reflekterats mot månen. Det blir som ett kvitto från rymden, att Anna von Hausswolffs konsert har nått ut.

Den sändarstation som används är lokaliserad ca 3 mil nordost om Stockholm. Man använder en kraftfull sändare (150 watts effekt) och med stor parabolantenn (6 m diameter), som ger en betydande förstärkning av signalen. Sändningarna sker på en hög frekvens runt 1296 MHz.

 

Bilder från uppsättningen